- Reklama -

Stále stejní Leafs, lká torontský tisk

- Reklama -

Třináctá minuta utkání mezi Torontem a Montrealem, hosté se chystají na svoji první přesilovku. V modrých dresech ji bude bránit čtveřice Roman Polák, Stuart Percy, Daniel Winnik, Leo Komarov. Co je na tomhle uskupení zvláštního? Ani jeden ze jmenovaných hráčů nefiguroval v minulé sezóně na soupisce Maple Leafs.
Poláka získal generální manažer Dave Nonis v červnu ze St. Louis výměnou za jiného zadáka Carla Gunnarssona. Winnik přišel o měsíc později jako volný hráč, předtím působil v Anaheimu. Komarov zkouší podruhé štěstí u Javorových listů poté, co předchozí ročník strávil v Dynamu Moskva v Kontinentální lize. Percy měl k Leafs nejblíž, loni hrál na farmě v AHL.
Celostátní list National Post minulý měsíc vypočítával, kolik defenzivně laděných obránců v Torontu v minulosti propadlo. Asistent Peter Horachek v souvislosti s Polákem oponoval: „Ostatní týmy mají spoustu šikovných a rychlých hráčů, které je nutné zastavit při přechodu středního pásma. Když vás chytne někdo jako Roman Polák, hra se zastaví velice rychle.“
Vítkovický odchovanec vyšel ze soubojů s útočníky Habs se ctí, jako jeden z mála skončil při porážce 3:4 v nezáporných číslech. Z necelých osmnácti minut na ledě odehrál 2:21 v oslabeních.
Komarovův čas při bránění přesilovek byl ještě o osm sekund vyšší, nejdelší ze všech hráčů Javorových listů. Winnik byl celkově méně vytížený, což je u člena checking line pochopitelné.
Percymu pomohlo k místu v sestavě zranění Codyho Fransona, ale za výkony v přípravném kempu si je zasloužil. Ani při své premiéře v NHL si nevedl nejhůř, dokud nepřišla závěrečná minuta. To od jeho brusle se za Bernierova záda odrazilo nahození Tomáše Plekance, z něhož vzešla vítězná trefa zápasu.
„Pocítil jsem neskutečné zklamání,“ popsal, co mu proběhlo myslí, když puk přecházel brankovou čáru. „Dneska jsem kluky potopil. Začínat sezónu porážkou je tvrdé.“
Trenér Randy Carlyle se svého mladého svěřence ihned zastal: „Stu dnes odehrál zpropadeně dobrý zápas. Když má puk na hokejce, zůstává v klidu, i když zápas se hraje v úplně jiném tempu než přípravná utkání.“
Které další nové tváře kouč Maple Leafs nasadil do hry? Jedna z nich sledovala výkon bránícího kvarteta z trestné lavice – útočník Brandon Kozun. Poprvé do akce v dresu s modrým (v tomto případě vlastně bílým na modrém poli) listem na hrudi šli také obránce Stephane Robidas a útočník Mike Santorelli, do známého prostředí se po roce vrátil Matt Frattin.
Spousta hráčů ale v klubu působí už déle, takže je ani nemohlo překvapit shrnutí, které druhý den přinesl list Toronto Sun. Mimo jiné v něm stálo: „Když se nezmění hlavní trenér a jádro týmu, proč bychom v prvním zápase nové sezóny měli čekat úplně jiné Maple Leafs?“


Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -