- Reklama -

Stalo se v tento den… Přehled hokejových výročí spojených s 20. březnem

- Reklama -

Fanda NHLJsou dny, které jako kdyby byly naplněné jakousi výjimečnou aurou. A datum 20.3. jako kdyby právě nějakou podobnou aurou oplývalo. V tyto dny se totiž udál velký počet mimořádných událostí. Pojďte se s námi podívat na jejich výčet, jak je přinesl server nhl.com.
1918: Toronto Maple Leafs se stali prvním týmem NHL, který se ucházel o Stanleyův pohár. Ve finále porazili Vancouver Millionares z PCHA a trofej získali.
1948: Maurice Richard z Montreal Canadiens vstřelil svůj 14. hattrick v kariéře. To by nebylo nic zas tak výjimečného kdyby jeden z nich nevstřelil ve vyrovnaném počtu hráčů, druhý v oslabení a třetí v přesilovce. Canadiens porazili Blackhawks 7:4 a navíc v tomto zápase stanovili nový rekord NHL, když vstřelili tři branky v oslabení.
1955: Terry Sawchuck se stal prvním brankářem v historii, který dosáhl 40 vítězství alespoň ve třech sezonách. Své čtyřicáté vítězství v sezoně 1954-1955 oslavil navíc čistým kontem, když jeho Red Wings převálcovali Canadiens 6:0. Ted Lindsay si přisal hattrick a dvě přihrávky.
1960: Bobby Hull získal svůj první střelecký titul. Zaznamenal gól a asistenci při remíze Chicaga s Bostonem 5:5.
1969: A znovu Bobby Hull. V zápase s Bostonem, který opět skončil remízou 5:5 jako ten, při kterém poprvé ovládl tabulku střelců, vstřelil svůj tehdy rekordní 55. gól ročníku. Překonal tak svůj tři roky starý rekord v hodnotě 54 branek. Ve stejném zápase se také stal teprve druhým hokejistou, který nasbíral 100 bodů v základní části. O 18 dní jej předběhl Phil Esposito z Bruins. Ve stejném zápase také Bobby Orr stanovil rekord v počtu gólů obránce v sezoně – 21.
1971: NHL poprvé viděla, že by se proti sobě v utkání postavili bratři na brankářském postu. Stalo se to poté, co se ve druhé třetině zranil Rogie Vachon v brance Montrealu a musel za něj naskočit Ken Dryden. Kouč Buffalu Punch Imlach na nic nečekal a v té samé chvíli rovněž střídal gólmana, aby nastoupil Dave Dryden a přepisovala se historie. V ten samý den také Johnny Bucyk z Bruins zaznamenal dvě asistence proti Flyers a vyrovnal tím do té doby platný rekord v počtu bodů levého křídla v základní části – 107.
1993: Mario Lemieux vstřelil čtyři góly Philadelphii. Pouhé dvě noci předtím mířil rovněž čtyřikrát do černého proti Washingtonu a skóroval tak čtyřikrát ve dvou po sobě jdoucích utkáních.
1994: Wayne Gretzky za Los Angeles Kings vstřelil dvě branky do sítě San Jose a vyrovnal tak počin Gordieho Howea. Obě legendy se v tu chvíli srovnaly na čele střelců s 801 góly.
2001: Ray Bourque vstřelil svůj poslední gól v základní části, když Colorado porazilo Sharks 4:1. Upevnil tak svoje vedení střelecké tabulky mezi obránci. Jeho 410 branek v základní části dosud nikdo nepřekonal.
2014: Darryl Sutter jako 18. kouč v historii dosáhl 500 vítězství. Jeho Kings porazili Washington na nájezdy, které rozhodl slovenský útočník Marián Gáborík.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -