- Reklama -

Stamkos a spol. mají problém – dochází jim střelný prach

- Reklama -

Když se nedaří, tak se prostě nedaří. Tampa Bay si už od začátku letošní sezóny budovala pozici nejlepšího ofenzivního týmu v soutěži. Nicméně slabá střelecká produktivita v průběhu prosince způsobila, že americký klub přišel o toto výsostné postavení, které mu minulou sobotu uzmulo mužstvo Toronta.
V posledním měsíci roku 2014 burácely blesky jen výjimečně. Ještě 1. prosince dokázali Stamkos a spol. nasázet šest branek Jezdcům z New Yorku, ale od té doby je jejich střelecké štěstí na dovolené. Tampa Bay vsítili více jak dvě branky pouze ve třech z posledních 10 utkání. A to včetně zápasu s Philadelphií, v němž padl gól na konečných 3:1 do prázdné klece Letců, kteří se snažili hledat spásu ve hře bez brankáře.
A jak dopadlo oněch 10 střetnutí po výsledkové stránce? Popravdě, nebyla to žádná sláva. Lightning vyhráli jen tři duely a celkově vybojovali osm bodů (dvakrát prohráli po samostatných nájezdech).
„Nevěřím tomu, že je to způsobeno stylem hry nebo slabým výkonem našich hráčů. Ale máme pekelné problémy se střílením branek. V téhle lize nemůžete uspět, pokud nedáte ani dvě branky za zápas,“ řekl trenér Jon Cooper. Jeho mužstvo si v posledních osmi střetnutích připsalo průměr 1,89 gólů na jedno utkání.
„Přitom si všichni myslíme – když náš gólman inkasuje dvě a méně branek, pak je vítězství naše. Což je teď dost těžké potvrdit, když sami góly dávat nedokážeme,“ přidal další poznatky kouč Blesků.
Přitom Tampa odstartovala raketovým tempem, po prvních 25 zápasech měla průměr 3,6 vstřelených branek na zápas a výsledky 17-6-2. Ke střeleckým orgiím přispívali nejlepší útočníci stejně jako bojovníci ze třetí a čtvrté formace.
„Zahazujeme šance, nedokážeme zacílit do poloprázdné brány nebo trefujeme tyčky. V tom se liší posledních 10 zápasů od těch úvodních 25,“ řekl útočník Tyler Johnson, ale zároveň dodal: „Nicméně už si nevytváříme tolik gólových příležitostí jako předtím. Nechodíme do brány, příliš se mazlíme s pukem namísto toho, abychom více stříleli.“
Skutečnou tragédii a zmar představují přesilové hry. Za oněch 10 utkání využili hráči Tampy Bay pouze tři ze 33 početních výhod. Přitom jeden gól padl při dvojnásobné převaze, druhý zase dostal na zlatém podnose ruský mladík Nikita Kučerov, když šťastný odraz od zadního mantinelu dokonale zaskočil brankáře Caroliny Cama Warda a jednadvacetiletý forvard Lightning tak pohodlně zasunul do prázdné klece.
Asi největším dokladem nemohoucnosti ofenzívy Blesků byl zápas proti Washingtonu, který byl na programu 13. prosince. Tampa Bay měla v průběhu druhé třetiny celých 120 vteřin k dobru výhodu přesilovky 5 na 3, ovšem za dvě minuty vyprodukovala pouhé tři střely. A to ještě nepříliš nebezpečné.
„Neřekl bych, že jsme naši hru nějak podstatně změnili. Navíc v těch zápasech jsme nehráli špatně. Ale dost možná jsme až příliš tlačili na pilu. Sezóna je dlouhá a vy doufáte, že si udržíte nějakou stabilní střeleckou formu…ale když se vám přestane dařit, místo střely se snažíte ještě o jednu přihrávku, aby váš spoluhráč mohl skórovat do prázdné brány. Jenže takových „jasných gólů“ padá v téhle soutěži strašně málo,“ řekl finský útočník Valtteri Filppula.
Ani třicetiletému centrovi se nevyhnuly zlé časy, za posledních 17 zápasů mířil do černého pouze dvakrát. Z toho jednou do prázdné klece při power play soupeře. Nicméně americký klub je na tom pořád velmi solidně. V průběhu října a listopadu nashromáždil dostatečný počet bodů, které mu s přispěním slabšího prosincového výnosu zaručují průběžné čtvrté místo ve Východní konferenci.
„V průběhu každé sezóny přijdou slabší období. Jedno takové nás teď provází. Máme za sebou pár nepovedených zápasů, ale před námi leží výhoda několika domácích utkání po sobě, které by nás měly znovu nakopnout,“ dodal Jon Cooper.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -