- Reklama -

Stamkose Tampa udrží, věří Andreychuk. O Drouinovi má pochyby

- Reklama -

Kvůli krevní sraženině v oblasti ramene se v letošním play off Steven Stamkos už možná neobjeví. Kvůli končící smlouvě by si nemusel zahrát za Tampu Bay už ani v budoucnu. Viceprezident Lightning Dave Andreychuk ale věří, že ani k jednomu krizovému scénáři nedojde.
„Steven se vrátí a bude v pohodě. Pořád věřím, že Steve Yzerman se pokusí udělat cokoliv, aby se Stamkosem podepsal novou smlouvu. A já věřím, že k tomu dojde, i přes všechno, co se odehrává. Steven je tváří našeho klubu, o tom nemám nejmenších pochyb,“ říká muž, který před dvanácti lety zatím jako jediný z kapitánů Blesků zvedl nad hlavu Stanleyův pohár.
Stamkos k tomu měl blízko loni, mužstvo z jihovýchodu Spojených států ovšem ve finále podlehlo Chicagu 2-4 na zápasy. Rodák z Markhamu, který v předchozím průběhu play off zaznamenal sedmnáct bodů, si proti Jestřábům připsal jen jednu asistenci.
Ani základní část tehdy Stamkosovi nevyšla zcela podle představ, poprvé od nováčkovské sezóny nedosáhl na průměr bod na zápas (72/82). Letos se mu vedlo ještě o něco hůř (64/77), to ale nic nemění na faktu, že je v zájmu Lightning kanadského forvarda udržet.
„Tleskám tomu, co teď předvádí Nikita Kučerov, ale nehodláme použít scénář, že buď podepíšeme jednoho nebo druhého,“ vysvětluje Andreychuk. „Potřebujeme, aby nám na úrovni hrála ‚Trojčata‘ (Kučerov, Palát, Johnson) i Stamkos. Nemůžete rozbourat fungující věc a doufat, že budete úspěšní.“
Ruský útočník se v létě stane chráněným volným hráčem a jeho nová smlouva určitě odkrojí z rozpočtu pořádnou porci. Už nyní mají Blesky na příští rok naslibováno 52 mil. dolarů. Stamkosovy požadavky se pohybují kolem osmimiliónové hranice, Kučerov si také o pár miliónů řekne. Ve frontě navíc čekají další volní agenti s omezením jako Alex Killorn, J.T. Brown, Vladislav Naměstnikov, Cedric Paquette či Nikita Něstěrov.
Letošní platový strop činil 71,4 miliónu dolarů a nikdo nezaručuje, že se pro příští sezónu výrazně zvedne.
„Steve Yzerman nemá snadnou práci,“ uznává Dave Andreychuk. „Naštěstí mu náš majitel Vincent Viola řekl, že dostane tolik peněz, kolik činí strop. Kdybychom fungovali na některém z menších trhů, vlastníci by třeba nastavili strop na šedesát miliónů a my bychom byli v problémech.“
I přes sdílnost klubového majitele je ale jasné, že všechny členy současného kádru udržet nepůjde. Hodně hlasitě zní v této souvislosti jméno Jonathana Drouina, který během sezóny nějakou dobu stávkoval a odmítal nastupovat na farmě, ale po návratu do prvního týmu zaznamenal v posledních dvou startech základní části po gólu a v play off už přispěl osmi body (1+7).
„Naši fanoušci byli naštvaní, když zmizel, ale my ve vedení chápali, že tenhle kluk chce hrát hokej. Od doby, kdy se vrátil, je jiným hráčem. Víc se zapojuje, je agresivnější, nevypustí žádné střídání,“ hodnotí mladého útočníka Andreychuk. „Trenér Jon Cooper po něm chce větší zapojení do defenzívy a on se o to snaží.“
„Všichni děláme chyby,“ chápe viceprezident Blesků Drouinovy pohnutky. „Momentálně si ale nejsem jistý, co se na konci léta stane, co Steve Yzerman udělá.“
Jonathan Drouin má před sebou ještě poslední nováčkovské smlouvy se základní mzdou ve výši 832 tisíc dolarů, ovšem s možnými bonusy až 2,3 mil. USD.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -