- Reklama -

Stanou se bitkařské souboje pouhou raritou NHL?

- Reklama -

Kdo si potrpí nejen na krásné hokejové akce, ale i na občasnou bitkařskou vložku, ten je letos spokojen pouze z poloviny. Aktuální sezóna má za sebou teprve měsíc, takže nelze vynášet žádné definitivní soudy, nicméně loni se rukavice shazovaly daleko častěji, než tomu je tento rok.
Zatímco minulý rok bylo do dnešního data zaznamenáno již 110 pěstních soubojů, v letošním ročníku jich bylo k vidění pouze 65. Úbytek je to značný, třebaže loňská sezóna začala o týden dříve. Tento pokles se týká všech mužstev v NHL, včetně Toronta Maple Leafs, jehož hráči byli v ročníku 2013-14 v tomto ohledu nejaktivnější.
A není divu. Do sestavy kanadského týmu se letos nedostali ani Colton Orr, ani Frazer McLaren, tedy dva nejvášnivější bitkaři. Oba letos hájí barvy záložního celku Toronta Marlies. Generální manažer Maple Leafs Dave Nonis dal přednost hokejově šikovnějším hráčům, kteří se však v případě potřeby také nebojí shodit rukavice.
Letos jsou tak pěstní souboje pro hráče Toronta spíše sváteční záležitostí. Ani kapitán týmu Dion Phaneuf, ani útočník James van Riemsdyk, kteří se zatím jako jediní pustili do individuálního měření sil, rozhodně nepatří mezi klasické rabiáty.
Ale není to jen případ Toronta. Vlastně u všech kanadských mužstev došlo k rapidními poklesu. Stejně tak tamní média pomalu odsouvají bitkařské souboje na druhou kolej. Tím se také výrazně liší od těch amerických, kde hrají pěstní duely stále důležitou úlohu při skládání zápasových sestřihů.
V neposlední řadě pak zmiňme i rozhodčí, kteří se daleko častěji stavějí mezi rozzuřené hráče. Jako příklad uveďme incident (viz. video) ze zápasu mezi Torontem a Coloradem, které bylo odehráno 14. října letošního roku. Dion Phaneuf a Jarome Iginla se už-už chystali prověřit vzájemné síly, ale sudí jim tyhle úmysly rychle překazili. A to i přes nevoli drtivé většiny diváků.
Jestli budou bitkaři i nadále odsouváni do pozadí, to se teprve ukáže. Jen za posledních sedm dní bylo kvůli nebezpečným zákrokům suspendováno hned pět hráčů. Právě takové události mohou týmy donutit k tomu, aby si více chránily své hokejisty. A Toronto k tomu, aby znovu povolalo do zbraně Orra s McLarenem.
Foto/Photo by: Clyde

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -