- Reklama -

Start hráčů NHL na olympiádě je v ohrožení, MOV neuvolní peníze

- Reklama -

Nejlepší hokejisté světa se od roku 1998 objevovali na hrách pod pěti kruhy částečně i díky tomu, že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) přispíval na jejich účast. Před olympiádou v jihokorejském Pchjongčchangu ale od této podpory ustupuje, což ještě víc komplikuje vyjednávací pozici IIHF vůči NHL. V sobotním rozhovoru pro web insidethegames to uvedl prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel.
„MOV se rozhodl nehradit cestovní a pojistné náklady hráčů NHL na příštích olympijských hrách. Minulý týden jsme se kvůli tomu sešli s představiteli NHL a prognózy nejsou příliš dobré. Naším přáním je mít na olympiádě nejlepší hráče, ale když MOV neuhradí náklady, jako to dělal v posledních pěti případech, staví nás to do složité finanční situace,“ vysvětluje Fasel. „Stojíme před různými výzvami, ale tahle je ještě náročnější než předtím.“
Podle neoficiálních informací činil příspěvek MOV při minulé olympiádě v ruském Soči asi 14 miliónů dolarů, přibližně polovina z této částky byla použita na úhradu cestovních výdajů. IIHF zaplatila o čtyři milióny více.
MOV přistoupila ke zrušení finančního příspěvku pro hokejisty zřejmě z obavy, aby se jí pro letní olympiádu 2020 v japonském Tokiu nesešly podobné žádosti z dalších marketingově významných sportovních odvětví jako tenis, basketbal či golf. Hokejistům nehraje do not ani skutečnost, že Faselovi letos vyprší druhý čtyřletý mandát pro práci ve výkonném výboru MOV.
Před blížícím se kongresem IIHF je ale jediným kandidátem na znovuzvolení do jejího čela a jako takový se bude snažit využít svých diplomatických schopností, aby získal podporu olympijských špiček pro účast hokejistů NHL v Pchjongčchangu.
„Hokej má unikátní a nesrovnatelné postavení. Jsme jediným zimním kolektivním sportem. Žádná liga nemusí kvůli hrám přerušit svůj běh, zatímco NHL se v únoru zastaví skoro na tři týdny. Je tu také riziko zranění,“ vypočítává. „Je dobré, že hráči chtějí jet, chtějí se zúčastnit olympiády. Snažíme se najít řešení, ale není to snadné.“

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -