- Reklama -

Šťastný Rick Nash opět vede tabulku střelců a raduje se ze syna

- Reklama -

Za více než 800 utkání v National Hockey League předvedl útočník New York Rangers Rick Nash mnoho fantastických momentů. Aktuální ročník se pro něj zatím vyvíjí parádně a třicetileté křídlo má našlápnuto k ceněné hranici padesáti vstřelených branek. Tuto metu by tak překonal poprvé v kariéře.
Momentálně je s třiatřiceti zásahy lídrem kanonýrů NHL. Když před týdnem zakulatil svůj letošní účet na třicet branek, bylo to poosmé, kdy na tuto metu dosáhl. Od roku 2002 zaznamenali více třicetigólových sezón jen tři hráči: Jarome Iginla a Alex Ovečkin to dokázali desetkrát, Ilja Kovalčuk devětkrát.
„Uteklo to hrozně rychle. Stále si pamatuji můj první zápas, jako kdyby to bylo včera,“ připomněl Nash duel z 10. října 2002, kdy se při své premiéře podílel gólem na výhře Columbusu nad Chicagem. V ročníku 2003/04 pak zazářil, když si jednačtyřiceti góly vytvořil kariérní maximum. Gólová exploze mu v této sezóně vynesla Maurice Richard Trophy.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jeho poslední branka z dnešního utkání v Nashvillu prodloužila jeho aktuální střeleckou fazónu už na čtyři zápasy. Pro Nashe se jedná už o třetí takovou sérii v probíhající sezóně. Za posledních dvacet let se žádný hráč Jezdců něčím takovým nemohl pochlubit. Posledním hráčem, který se v tomto klubu dokázal celkem třikrát během jedné sezóny trefit ve čtyřech zápasech po sobě, byl v ročníku 1993/94 Adam Graves.


Pokud jde o jeho letošní formu, je vskutku fenomenální. V počtu branek vstřelených při rovnovážném stavu na ledě také nemá v lize konkurenci (24). Na rozdíl od Ovečkina a dalších kanonýrů nijak výrazně neprofituje z přesilovek. Naopak, se čtyřmi vstřelenými góly v početní nevýhodě je vlastně specialistou na údery v oslabení. Ve statistice účasti na ledě mu tak svítí výborných +20.
Komplexní forvard, který umí vypálit stejně tvrdě jako přesně, ovládá blafáky, libuje si v brejkových situacích a nebojí se pro dorážky chodit do míst, kde to bolí, však skromně přisuzuje zásluhy spoluhráčům. „Týmu se daří a mně to sedí s hráči, se kterými nastupuji,“ tvrdí rodák z Bramptonu v provincii Ontario.
Bývalá jednička draftu se nyní soustředí na závěr základní části. Poté bude se spoluhráči usilovat o to, aby učinili onen poslední krok ke Stanley Cupu, který loni nezvládli. Ačkoli je jeho profesní životopis ověnčen úspěchy, Nash by své CV pochopitelně moc rád vylepšil o svatý grál, který mu zatím uniká. Dvojnásobný olympijský vítěz a mistr světa by v tom případě vstoupil do prestižního Triple Gold Clubu.
„Pokud jde o to, abyste dosáhli úspěchu, není v tom žádné tajemství. V každém zápase musíte odevzdat maximum a doufat, že váš individuální příspěvek pomůže týmu k úspěchu. To jediné se v hokeji skutečně počítá,“ staví týmový triumf nad osobní trofeje.
Spokojený život si Kanaďan užívá i v soukromí, v říjnu se mu narodil syn McLaren. „Přijdete domů a syn se na vás usmívá. Najednou vidíte všechno z jiné perspektivy a uvědomíte si, co je v životě skutečně důležité: rodina,“ září znovuzrozený střelec.
Fanoušek skupiny Green Day, který by se nejspíš stal policistou nebo učitelem tělocviku, kdyby nebyl profesionálním hokejistou, tak má mnoho důvodů k úsměvu. Snad to sympatickému útočníkovi dlouho vydrží. Rangers budou jeho gólové příspěvky ještě hodně potřebovat.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -