- Reklama -

'State of Hockey' se zmítá v násilí. Máme strach, říká tamní novinář

- Reklama -

Domy v plamenech, rabování, ničení aut i obchodů. Demonstrace spojené se smrtí Afroameričana Georgea Floyda neutichají ani o víkendu. Pětadvacet měst napříč šestnácti státy bylo proto nuceno vyhlásit zákaz vycházení. Epicentrum protestů ale stále setrvává v Minneapolis, kde byl Floyd brutálně zabit.
Souměstí Minneapolis – St. Paul je přitom stále zvažováno jako jedno z dějišť, kde se dohraje aktuální sezóna NHL (čtěte ZDE). Je to ale v současném dění vůbec možné? A jak situace v tzv. Twin Cities vypadá? Zeptali jsme se sportovního žurnalisty Chrise Longa z minnesotské stanice KSTP.

HOKEJOVÁ BOMBA: Roušky NHL za pár kaček!

Souměstí Minneapolis-St. Paul bylo oficiálně potvrzeno jako potenciální lokalita pro odehrání rozšířeného play-off NHL. Jaké šance Twin Cities dáváte?
Před nepokoji, které vypukly před pár dny, bych Minneapolis-St Paul považoval za jednoho z favoritů. Máme množství kluzišť, poblíž nichž se nachází tréninkové prostory a šatny. Disponujeme také dostatečnou kapacitou hotelových pokojů, mezi nimiž je dobré dopravní spojení. Také nákaza COVID-19 se zde relativně příliš nerozšířila. Vypadalo to jako dobrá příležitost. Ale nyní? Vše se může odvíjet od toho, jak dlouho budou nepokoje pokračovat.

Chris Long/archiv stanice KSTP

Počet úmrtí na COVID-19 přesáhl v Minnesotě před pár dny hranici jednoho tisíce. Může být i tohle překážkou pro udělení pořadatelství? Nebo je situace ve srovnání s jinými státy, jak už jste naznačoval, uspokojivá?
Doposud máme 1 026 úmrtí (rozhovor proběhl v sobotu – pozn. NHLnews), ale 837 z nich spadá do domovů pro staré a dlouhodobě nemocné. Mezi běžnou populací se nemoc stále nerozšířila.
Osobně si myslím, že bychom měli více testovat, ale zároveň cítím, že se nám daří vcelku dobře.
Nemyslím si tedy, že by tohle hrálo pro NHL nějakou roli.

Couture se postavil za parťáka. Rasismus musí skončit, burcuje

Nyní k protestům, o kterých píše celý svět. Žralok Evander Kane vyzval hokejisty, aby se otevřeně postavili rasismu a uctili tak památku Georgea Floyda. Hokejový svět ale spíše mlčí. Zaznamenal jste podobné výzvy či odsouzení z prostředí minnesotského hokeje?
Viděl jsem hodně tweetů od zdejších rodáků a někdejšího hráče Wild J.T. Browna. Mimo to jsem toho moc nezaregistroval. Čímž neříkám, že se takovéto aktivity nekonaly, pouze jsem je nepostřehl.
Taktéž platí, že hokejisté Wild nejsou na sociálních sítích příliš aktivní.
V těchto chvílích nás trápí něco jiného. Co začalo jako skutečné a odůvodněné demonstrace za rovná práva, se zvrhlo v něco naprosto odlišného. Už nejde jen o protesty. Roste zde strach z organizovaného násilí a ničení.
Předpokládám tedy, že sportovci (a kdokoliv veřejně známý) nemusí mít pochopitelně chuť mluvit o tomto problému (míněny práva Afroameričanů – pozn. NHLnews).


Protesty se změnily v rabování a Twin Cities připomíná válečnou zónu. Když odhlédneme od hokeje, naskýtá se otázka, kde se vzalo tolik násilí v civilizované zemi?
Tohle je těžká otázka. Spojené státy provází rasové a sociální problémy po celou jejich historii. Čas od času to vzplane a pak zase odezní. Nikdy to ale úplně nezmizí. Tentokrát se jedná o velký výbuch. Děje se to napříč celou zemí, avšak odstartovalo to v Minneapolis.
Demonstrace začaly jako odpověď na zabití černocha během policejního zatýkání. Jedná se o další z řady příkladů chování policie vůči obyvatelům černé pleti. Černošská komunita je pochopitelně frustrovaná a naštvaná.
I tentokrát to začalo poklidně. Většina lidí pouze chtěla, aby byl slyšet jejich hlas. Chtěli podpořit změnu pohledu lidí na policejní násilí – zejména to konané proti černošské komunitě. Vyskytly se případy vandalismu a rabování. Šokovalo nás to, ale stále to nebylo nic masivního.
Naneštěstí jsou nyní věci v USA viděny politicky – převažuje přesvědčení, že protesty využili extremisté z obou stran politického spektra jako své krytí. Vmísili se mezi demonstranty a začali vykrádat obchody, zakládat požáry a šířit násilí na stále větší území.
Od velkých a soustředěných protestů v jedné nebo dvou oblastech se věci přesunuly k menším incidentům napříč celým městem.

- Reklama -


Titulní foto: Chad Davis, flickr.com

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -