- Reklama -

Stávají se bitkaři v NHL ohroženým druhem?

- Reklama -

Zda se, že bitkařských soubojů uvidíte v novém ročníku NHL méně než dříve. Méně než polovina mužstev měla totiž na soupisce před novou sezónou alespoň jednoho klasického bitkaře. Znamená to snad, že se muži na bruslích, kteří umí víc boxovat než střílet góly, stávají v NHL ohroženým druhem?
„Je to nový trend v současném hokeji a pěstních soubojů bude ubývat… Současný hokej se zkrátka vydává jiným směrem, bez bitek,“ myslí si generální manažer Boston Bruins Peter Chiarelli. A jeho slova potvrzují i statistiky.
Zatímco v sezóně před deseti lety bylo v NHL k vidění 1562 pěstních soubojů, v ročníku 2011-12 to bylo o téměř pět set méně a v té poslední už jich bylo dokonce „jen“ 933. Během posledních soubojů o Stanley Cup se uskutečnilo v NHL pouhých osmnáct pěstních soubojů, přitom loni to bylo 30 a o rok dříve ještě o sedm více.
Přitom minimálně zámořští příznivci NHL hokejové bitky milují. Když Toronto Maple Leafs v pondělí poslalo na farmu Frazera McLarena a Coltona Orra, nesli to fanoušci tohoto klubu dost nelibě. „Nemyslím si, že je to krok proti bitkařům ze staré školy. Vedení chce teď zkrátka hráče, kteří to umějí s pukem,“ tvrdí útočník Maple Leafs Daniel Winnik.
Philadelphie je klub s dlouhou tradici angažování ostrých hochu, v jejich kádru nějaký těžkotonážník nechyběl od 70. let. Není proto divu, že v přípravě měli právě hráči Flyers na kontě nejvíc bitek, celkem dvanáct. Přesto vedení uvolnilo ze svých služeb Zacka Stortiniho a Jay Rosehill byl poslán na farmu v AHL.
„Máme na soupisce kluky, kteří se o sebe umí postarat sami,“ vysvětluje tenhle krok generální manažer Flyers Ron Hextall, který přitom sám během své kariéry v NHL neváhal shodit rukavice. A to byl přitom elitní brankář ligy. Na druhou stranu si nechal v týmu Zaca Rinalda a Waynea Simmondse, kteří umí i víc než se jen prát.
Někteří další zkušení rváči ale takové štěstí neměli. Minulý týden St. Louis propustilo Paula Bisonettea, jenž měl na kontě přes 200 zápasu v NHL. Ve stejnou dobu skončili i Krys Barch a Matt Kasian v Arizoně a Kevin Westgarth v Edmontonu, a bez práce je například i vítěz Stanley Cupu z roku 2007 George Parros.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -