- Reklama -

"Stávkokazi" Getzlafovi se trénink navíc vyplatil

- Reklama -

Zatímco ve všech klubech NHL si užívali vánoční přestávky, kapitán Kačerů Ryan Getzlaf svolal minulý pátek spoluhráče k dobrovolnému tréninku. Sice tím zavdal ligovému vedení příčinu k disciplinárnímu šetření, ale Anaheimu extra příprava vynesla v dalších dvou zápasech tři body a jejich lídrovi zrovna tak. Díky nim se do kronik zapsal jako nejproduktivnější muž prosince, jakého Ducks ve své historii kdy měli.
Dvacet kanadských bodů trumflo dosavadní nejlepší výkony Paula Kariyi (1996) a Teemua Selänneho (2006) a Getzlafovi vyneslo titul první hvězdy uplynulého měsíce. Většina z jeho příspěvků měla podobu nahrávek, sítě za soupeřovými gólmany rozvlnil „pouze“ pětkrát. A nebýt jednoho výpadku, mohl se rodák z Reginy pochlubit i výjimečně dlouhou produktivní sérií.
Když 10. prosince vyšel proti Edmontonu naprázdno, přetrhla se jeho bodová šňůra na pěti utkáních. O dva dny později ve střetnutí se stejným soupeřem načal novou, která se zastavila až na Silvestra.
„Kdykoliv vás liga nějakým způsobem ocení, je to vždycky čest. Vždyť tady bojujeme proti nejlepším hokejistům na světě,“ váží si Getzlaf pocty, kterou získal v konkurenci chicagského Patricka Kanea a brankáře Columbusu Sergeje Bobrovského.
Kane nasbíral ze třinácti zápasů sedmnáct bodů, deset z nich mělo podobu branek. Ve dvou případech rozsvítil červené světlo dvakrát – 3. prosince za svatyní St. Louis a hned po Vánocích v Coloradu. Zápas v Denveru mu celkově vyšel nejlépe (2+1), tři body zaznamenal předtím ještě dvakrát za bilanci 1+2.
Bobrovskij se minulý měsíc postavil mezi tři tyče jedenáctkrát, Modrokabátníkům to vyneslo devatenáct bodů. Jednou udržel čisté konto, v průměru inkasoval 2,14 gólu na utkání. Úspěšností zákroků se blížil 94 procentům. Nejvíce práce měl 4. prosince na Floridě, kde si 52 zákroky vytvořil nový osobní rekord a další čtyři přidal při nájezdech. Columbus zvítězil 4:3.
Getzlafův trénink nebyl proti pravidlům
A jak že to bylo s potenciálním prohřeškem kapitána Kačerů? Třídenní vánoční přestávka je povinná pro všechny kluby, je však v kolektivní smlouvě zakotvena hlavně proto, aby chránila práva hráčů na odpočinek. Z výsledků šetření provedeného NHL vyplynulo, že hokejisty k návštěvě tréninkového centra Anaheim Ice nikdo z vedení Ducks nenutil, jednalo se o soukromou iniciativu Ryana Getzlafa.
„Ducks s námi při šetření plně spolupracovali a my na základě dostupných informací zjistili, že klub se neprovinil proti protokolu,“ oznámil zástupce komisaře NHL Bill Daly. „Máme však v úmyslu probrat celou situaci s hráčkou unií NHLPA a ujistit se, jestli není nutná či potřebná změna protokolu.“
Getzlaf ve svém jednání nevidí žádné pochybení, zvláště s přihlédnutím ke skutečnosti, že se nejednalo o klasický ostrý trénink, ale spolu s hokejisty byli na kluzišti také jejich rodinní příslušníci. „Nedělali jsme nic špatného,“ hájí se. „Ani jsme nečekali, že kvůli tomu bude takové rušno. Myslím, že se to zbytečně zveličilo.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -