- Reklama -

Stejně výher jako Vanbiesbrouck. Ryan Miller je novým americkým rekordmanem mezi brankáři

- Reklama -

Byl to v neděli ve Washingtonu hodně divoký zápas. Domácí Capitals vedli už 5:1, Kačerům z Anaheimu se ale povedl dokonalý obrat. Jako teprve devatenáctý tým v historii dokázali Ducks smazat na ledě soupeře čtyřbrankové manko a dovést zápas do vítězného konce ještě v normální hrací době.



Naposledy se podobný kousek podařil Coloradu v březnu 1999 na ledě Floridy. Ducks jsou ale vůbec prvním týmem v historii, který něco takového dokázal na ledě úřadujících šampionů a obhájců Stanley Cupu.
Brankář hostujícího týmu Ryan Miller tak zapsal do statistik výhru, která měla v jeho kariéře pořadové číslo 374. Tím vyrovnal historický zápis Johna Vanbiesbroucka mezi americkými brankáři s nejvíce výhrami. Až přidá další vítězný zápas, osamostatní se bývalý gólman Buffala, St. Louis či Vancouveru na čele tohoto žebříčku.
Fanshop týmu„Byl to dnes velmi divoký zápas. Mnohokrát jsem mohl zapsat do statistik výhru, protože chlapi se pro mě obětovali. Dnes to byl jeden z těch případů, předvedli jsme naprosto týmový výkon,“ pochvaloval si rodák z East Lansingu v Michiganu. „Znamená to, že chytám už dlouho a měl jsem štěstí na dobré spoluhráče,“ dodal.
Osmatřicetiletý brankář byl draftován v roce 1999 v pátém kole z celkového 138. místa. Profesionální kariéru začínal v roce 2002 v Buffalu, kde strávil největší a také nejúspěšnější část své kariéry. V NHL zatím odchytal 745 zápasů. Mezi všemi brankáři historie NHL mu v pořadí podle výher aktuálně náleží 17. místo (před týdnem přeskočil Andyho Mooga).
„Tohle je něco, čemu věnujete pozornost spíše po skončení kariéry, ale samozřejmě jsem si toho vědom. Snažím se ke každému zápasu přistupovat stejně a nedívat se příliš dopředu, ale pochopitelně to pro mě bude významná věc, až se to stane,“ řekl k překonání Vanbiesboucka dvojnásobný účastník olympiády. V roce 2010 byl hlavní postavou výběru Spojených států, který ve Vancouveru vybojoval stříbrné medaile, o čtyři roky později se podíval také do Soči. „Vždy jsem si možnosti chytat za USA velmi považoval,“ říká Miller.

- Reklama -


„Už je v lize nějakou dobu, zažil toho hodně, chytal na olympiádě. Když mluvíte o amerických gólmanech, on je mezi těmi úplně nejlepšími,“ říká s respektem ke staršímu kolegovi pětadvacetiletý John Gibson.
Také v počtu vychytaných nul patří Ryanu Millerovi mezi Američany přední příčka. Třiačtyřicet čistých kont je úctyhodné číslo, před ním je v tomto směru pouze Jonathan Quick. Strážce svatyně Los Angeles o víkendu jako první Američan vychytal jubilejní padesátou nulu.
Brankáři narození na území USA s nejvíce výhrami (tučně jsou zvýrazněni stále aktivní gólmani):
374 – Ryan Miller
374 – John Vanbiesbrouck
369 – Tom Barrasso
301 – Mike Richter
294 – Jonathan Quick
272 – Craig Anderson
252 – Frank Brimsek
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -