- Reklama -

Steven Stamkos: Po čtyřech letech znovu krok od finále

- Reklama -

Zápas číslo sedm. Něco, o čem sní každý malý kanadský kluk. Steven Stamkos a Tampa Bay Lightning jsou už pořádně daleko, do absolutního finále jim schází jediná výhra. Musí ji uhrát v sedmém duelu série s New York Rangers. Stamkos už tuto situaci jednou zažil. V roce 2011 prohrál s Tampou sedmé utkání finále konference. Blesky tehdy nestačily na Boston, který postoupil po výsledku 1:0.
„Nikdy nevíte, kam vás hokej zavede,“ řekl lídr Lightning krátce po čtvrtečním příletu na Manhattan. „Brenden Morrow už si finále zahrál, Brian Boyle taky. Když jsem já stál jediný zápas od finále, myslel jsem si, že další šanci dostanu třeba hned za rok.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Nebylo to ale tak snadné. Konkurence je obrovská. „Trvalo to další čtyři roky, než jsem se dostal zpátky. Uvědomujete si dosah situace i to, jak blízko jsem,“ dodal Stamkos.
V zápase číslo sedm proti Bruins byl Stamkos zasažen pukem do obličeje po střele Johnnyho Boychuka. Útočník Tampy se odporoučel do kabiny a po chvilce se vrátil na led s celoobličejovým krytem. V utkání odehrál necelých 19 minut, porážce 0:1 nezabránil.
„Nevybavuju si ani tak tu střelu do obličeje jako tu porážku,“ vzpomíná dnes pětadvacetiletý útočník. „Byla opravdu krutá. Šlo o mou první zkušenost v play off a byla to skvělá jízda. Nyní jsme zpět ve stejné situaci a já jsem nadšený z šance zakončit tuhle sérii jiným výsledkem.

Trenér Jon Cooper ujišťuje, že jeho hráči nebudou potřebovat do utkání žádnou zvláštní motivaci. „Zápas číslo sedm,“ vyhrkl kouč. „To snad není třeba víc rozvádět… Myslím, že jste slyšeli nejrůznější příběhy od každého, kdo si něčím takovým prošel. Když vyrůstáte a hrajete na ulici jako dítě, nepředstavujete si, že skórujete v prvním utkání série. Máme před sebou vzrušující okamžik.“
Pokud chtějí Lightning proti Rangers uspět, klíčem bude zastavit útok Dericka Brassarda, Ricka Nashe a J.T. Millera, proti kterému naskakoval Stamkos většinu série. V šestém utkání se tato řada složila na pět branek (Brassard byl u všech pěti gólů) a Jezdci přejeli Tampu vysoko k 7:3.
„Minulý zápas se jim povedl, určitě mají sebevědomí,“ uvědomuje si Stamkos.
Trenér Cooper je přesvědčený, že o zastavení elitního útoku soupeře rozhodne nasazení jeho hráčů. „Legrační je, že se jim daří u nás, ale tolik se jim nedaří doma. Nemyslím, že složení našich útoků nebo obranných dvojice bude něco řešit, záležet bude, jak tvrdě proti nim budeme hrát. Hodně si teď věří a my musíme hrát na hranici svých možností. Musíme jim to ztížit, aby si ani neškrtli,“ uzavírá Jon Cooper.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -