- Reklama -

Straka má NHL v hrsti. V úterý debutoval za Flyers

- Reklama -

Před pěti lety byl největší českou nadějí při draftu. Nakonec se na Petra Straku sice v prvním kole nedostalo, ale Columbus si ho vybral v druhé várce z 55. místa. Jenže uběhly dva roky a smlouva nikde, takže z plzeňského odchovance se stal volný hráč. Podruhé zůstal při draftu opomenut, následně si kvůli výluce musel přidat další sezónu v juniorské QMJHL. Až v roce 2013 přišla s nabídkou profesionálního kontraktu Philadelphia.
„Nejsem ten, kdo bude rozhodovat, ale až půjdu v září do přípravy, bude mým hlavním cílem udržet se v mužstvu,“ hlásil tehdy při nástupu do nováčkovského seznamovacího kempu. Přání se mu nesplnilo, minulý ročník odehrál na farmě v AHL, v 60 zápasech nasbíral 27 bodů. K podobným metám směřuje i v aktuální sezóně, pokud mu ji nezredukuje práce pro první tým Letců. V úterý byl totiž povolán do nejslavnější ligy světa, aby v sestavě Flyers pro utkání s Arizonou zaplnil místo po nemocném Michaelu Rafflovi.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Chvilku trvalo, než se mu z Philadelphie dovolali. Vzhledem k přestávce, kterou má AHL v souvislosti se svojí All-Star Game, si dopoledne dopřál delší spánek. Když mu ale oznamovali radostnou novinu, 22letý křídelník překvapený nebyl.
„Byl jsem šťastný. Překvapený ani ne, protože jsem stále připravený na povolávací rozkaz. Nepřeju nikomu nic špatného, ale někde v hlavě jsem měl, že se třeba může něco stát a já dostanu šanci zahrát si v NHL,“ přiznává. Nervozitu necítil: „Je to jen další hokejový zápas. Pro mě sice hodně důležitý, ale jinak stejný, jaké hraju posledních patnáct nebo šestnáct let. Chci si ten moment užít a doufám, že udělám dobrý dojem.“
Proti Kojotům nastoupil na levém křídle Whiteovy formace s Waynem Simmondsem na opačné straně. Za deset minut na ledě předvedl jeden hit a zablokoval jednu střelu soupeře. Při výhře 4:3 na samostatné nájezdy udržel neutrální bilanci plus/mínus bodů.

„Jeho hra je založená na rychlosti a střelbě branek,“ věděl trenér Letců Craig Berube o šňůře tří utkání AHL v řadě, v nichž Straka skóroval. „Jeho rychlost uchvacuje každého, takže jsme rádi, že ho můžeme zařadit do sestavy. Ještě jsem s ním mluvil o zodpovědnosti při plnění defenzivních povinností, to je pro mě nejdůležitější. Když přijdou kluci z farmy, každý chce dát gól nebo bodovat, ale musí hlavně zvládnout obrannou činnost.“
Plzeňský rodák se domnívá, že v záložním týmu Letců sbírá předpoklady pro obojí. „Pokud jde o mé výkony v AHL, cítím se mnohem lépe než před rokem. Víc si věřím. Hra se z mého pohledu zpomalila, takže jsem schopný odehrát lepší střídání defenzivně i ofenzivně.“
Rafflův zdravotní stav budou lékaři ověřovat každý den, suspendovaný Zac Rinaldo bude Philadelphii chybět ještě sedm utkání. Nechme se překvapit, v kolika z nich uvidíme ještě v sestavě Petra Straku.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -