- Reklama -

Střídání stráží? Mrázek se dere na Howardovo místo, k postu jedničky mu chybí vyrovnanější výkony

- Reklama -

V základní části odehrál pouze 29 zápasů, ale byl to právě Petr Mrázek, a nikoliv dosavadní jednička týmu Jimmy Howard, kdo v minulé sezóně strážil svatyni Rudých křídel proti nájezdníkům z Tampy Bay v rámci prvního kola play off. Se svými spoluhráči nakonec neuspěl, nicméně Stamkosovi a spol. pořádně zatopil. Detroit padl až v posledním možném, sedmém utkání a Mrázek si rázně řekl o pozici stálé brankářské jedničky.
Jenže Jimmy Howard bude jednoznačně proti. Americký gólman sice v posledních dvou sezónách nedokázal navázat na své vynikající výkony ze zkráceného ročníku, nicméně co se zkušeností týče, je na míle daleko před svým mladším kolegou. Aby ho mohl Mrázek v očích nového kouče Jeffa Blashilla překonat, svojí hru musí vyztužit především o jeden klíčový prvek – vyrovnané výkony.
„To bude velice důležité. V každém zápase musím předvést odpovídající výkon, ale abych toho byl schopný, musí každému z nich předcházet poctivá příprava,“ zdůraznil rodák z Ostravy, který loňský ročník zakončil s úspěšností zákroků 91,8 procenta a s průměrem 2,38 obdržených branek na utkání.
V sezóně 2014-2015 byl třiadvacetiletý gólman střídán hned ve čtyřech duelech, zároveň ale předvedl výbornou psychickou odolnost, když se po každém svém zaváhání dokázal vrátit ve velkém stylu. Ale ani to kouče Jeffa Blashilla neobměkčí.
„Vyrovnané výkony jsou klíčem k úspěchu v každém sportovním odvětví, o brankářích to platí dvojnásob. Petr je menší než většina gólmanů v současné NHL, což ho znevýhodňuje oproti soupeřům. Musí na sobě pořád pracovat. Sezóna je dlouhá a konkurence veliká, a proto uspěje pouze ten, kdo se dopustí nejméně chyb,“ míní trenér Detroitu.

Blashill českého gólmana dobře zná, před svým příchodem do NHL totiž působil na střídačce Grand Rapids Griffins, záložního celku Red Wings. A byl to právě Mrázek, který v roce 2013 dovedl tento tým až k Calder Cupu pro vítěze AHL.
Již dnes odstartovaly v zámoří tréninkové kempy. Ještě před začátkem nového ročníku čeká hráče Detroitu celkem osm přípravných zápasů, během kterých si Jeff Blashill otestuje schopnosti obou maskovaných mužů. „Máme naplánovaných osm utkání, takže oba z nich určitě dostanou svoji příležitost. Uvidíme, který z nich na tom bude lépe.“
„Už na začátku sezóny nás čeká hodně back-to-back utkání (dva zápasy ve dvou dnech), takže se to bude v naší brance hodně točit. Každopádně ale chceme podporovat prvek přirozené soutěživosti. Prostě a jednoduše – chytat bude ten, kdo má momentálně lepší formu. Ale znovu zdůrazňuji, že základní část je běh na dlouho trať. Kdo chce být dlouhodobě úspěšný, musí si udržet vyrovnanou formu,“ dodal Blashill.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -