- Reklama -

Subban, Plekanec, Markov nebo někdo jiný? Kdo bude novým kapitánem Montrealu?

- Reklama -

Už příští týden odstartují v zámoří tréninkové kempy, které jako každý rok tvoří předvoj samotné sezóny. Do přípravy se pustí všech 30 týmů v NHL, tři z nich však nemají ani měsíc před začátkem ročníku 2015-2016 obsazený post kapitána týmu – Montreal, New Jersey a San Jose. Minimálně v případě Canadiens by však už brzy mělo být jasno.
Podle slov generálního manažera Marca Bergevina se totiž jméno nového kapitána dozvíme ještě před začátkem nadcházející sezóny, nicméně až po skončení tréninkových kempů. Canadiens odehrají 27. září první z celkem sedmi přípravných zápasů, když ve své domovské aréně Bell Center přivítají hráče Toronta Maple Leafs. Naopak poslední předsezónní utkání absolvují 3. října na ledě Ottawy, čtyři dny před úvodním soutěžním duelem.
„Před začátkem loňského ročníku opustili náš tým Josh Gorges a Brian Gionta, a proto jsme chtěli dát hráčům trochu času, než jmenujeme nového kapitána. Jejich výkony v sezóně 2014-2015 nám pak ukázaly, že už jsou připraveni na tento důležitý krok,“ řekl Bergevin.
Canadiens se sice museli obejít bez stanoveného vůdce kabiny, na druhou stranu se ale hned čtyři hráči mohli honosit postem asistenta kapitána – PK Subban, Tomáš Plekanec, Max Pacioretty a Andrej Markov. Bergevin nicméně odmítl spekulovat o tom, zdali je počet adeptů na pozici nového lídra Montrealu zúžen pouze na toto kvarteto hokejistů.
„Ať už se vedení rozhodne jakkoliv, pro náš tým to bude velký krok kupředu. V historii Canadiens se na postu kapitána prostřídalo tolik skvělých hokejistů, že pro každého z nás bude nesmírnou ctí, pokud dostane možnost stát se jejich nástupcem,“ řekl Pacioretty.

Americký útočník byl v posledních dvou sezónách jednoznačně nejlepším střelcem Canadiens. Ale ani to nemusí stačit k tomu, aby se stal novým vůdcem kanadského klubu. Dost možná největším aspirantem, pošilhávajícím po magickém „Céčku,“ je totiž obránce PK Subban.
„Celému tomu procesu ponechám volný průběh. Budou za mě hovořit moje výkony, nic jiného. Nebudu se nikomu vnucovat. Ať už vedení našeho klubu ukáže na mě nebo na kteréhokoliv z mých spoluhráčů, budu jejich rozhodnutí respektovat. Máme tady řadu hráčů, kteří jsou schopni zastávat tuto klíčovou funkci. Ale bez ohledu na to, jestli budu kapitánem, nebo ne, nikdy nezapomínám na to hlavní – že se musím neustále zlepšovat a hokejově růst,“ řekl Subban.
Kapitánské „Céčko“ může ve výsledku přistát na dresu kteréhokoliv hráče v poli, ale jak nám názorně ukázal minulý ročník, skutečným lídrem Canadiens je gólman Carey Price. Osmadvacetiletý brankář má za sebou životní sezónu, kterou ozdobil ziskem čtyř individuálních trofejí – včetně Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče dlouhodobé části.
„Našemu klubu určitě prospěje, když se jeden z hráčů stane jeho oficiální tváří. Nicméně ani ten sebelepší hokejista nemůže na svých bedrech vláček celé mužstvo. Stejně jako v každém jiném kolektivním sportu i v hokeji platí, že k úspěchu vás dovede pouze týmová spolupráce,“ upozornil Price.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -