- Reklama -

Švéd Nyquist dospěl na univerzitě a postupně se etabloval v střelce

- Reklama -

Osm gólů v patnácti zápasech, to je slušná bilance. Málo hokejistů v současné NHL má tak kvalitní střeleckou vizitku jako Gustav Nyquist z Detroitu, talentovaný Švéd z toho přesto vědu nedělá. Vlastně je trochu zmaten, protože se vždycky považoval spíš za nahrávače. Nikdy si o sobě nemyslel, že je ryzím střelcem.
Čísla mu ale nedávají za pravdu. Pětadvacetiletý útočník nastřílel v první stovce zápasů NHL 35 branek. Za posledních pět sezón byli jen čtyři hokejisté v první stovce zápasů střelecky úspěšnější – Michael Grabner (39), Jeff Skinner (37), Taylor Hall (36) a Logan Couture (36).
Rodák z Halmstadu je v NHL čtvrtým rokem. V žádné z předešlých tří sezón však neodehrál moc zápasů, maximem bylo 57 duelů z loňské sezóny. V ní měl poprvé víc branek (28) než asistencí (20). Není typickým mužem, který rozsvěcuje červené světlo za brankou soupeřů, hráči, kteří s ním hráli v AHL a nyní v NHL, si ale jisté proměny všimli.
„Největší rozdíl v posledních dvou – třech letech je, že daleko víc střílí,“ myslí si Andrej Nestrašil. „Vybavuji si první rok v Grand Rapids, že se vždycky snažil připravit někomu pozici, místo aby střílel. Mentalita, podle které se snaží nejdřív pálit, je jeho největší proměna.“
Nyquist je vybaven skvělou schopností práce s pukem, ohromující rychlostí a kreativitou. „Dařilo se mu, kdekoli byl, ale spíš bodoval, než že by jen střílel góly,“ upozorňuje trenér Mike Babcock. „Má dobrou střelu, vynikající hokejové cítění a má dobré sebevědomí.“
Šikovný Švéd zvolil do NHL nezvyklou cestu. Pohrdl domácími soutěžemi a odešel hrát za moře univerzitní NCAA v Mainu, kde se stal dvakrát finalistou ceny Hobey Baker Award. Největší přínos univerzity však nevidí jen v dobré přípravě na kvalitní hokej, ale hlavně mimo led.
„Vysoká škola byla skvělá volba,“ přikyvuje. „Nehrajete tolik zápasů, takže si můžete připravit hodně dalších cvičení a tréninků během sezóny. Učíte se plánovat si svůj čas. Nejste u rodiny. Staráte se o sebe, připravujete si sám jídlo, rychleji dospějete.“

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -