- Reklama -

Světový pohár opět na scéně. Slovenský výběr definitivně mimo hru

- Reklama -

Světový pohár se vrací do kalendáře mezinárodních hokejových akcí. Komisionář NHL Gary Bettman to oznámil v sobotu během tiskové konference pořádané v Nationwide Arena. Další vydání znovuzrozeného šampionátu bude od 17. září do 1. října 2016 hostit Toronto. V dvoutýdenním turnaji se představí osm týmů, jež budou tvořeny více než 150 hráči NHL.
Fanoušci se mohou těšit na výběry Kanady, Spojených států, České republiky, Ruska, Švédska a Finska. Jako nový tahák na diváky pak mají posloužit dva all-star výběry: tým Evropy a mladých hráčů Severní Ameriky.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V prvně zmiňovaném celku, který má ozvláštnit formát turnaje, se objeví hokejisté, jež mají kořeny v těch evropských zemích, kterým nebylo dopřáno mít samostatný tým. Předpokládá se, že nejvíce hráčů bude švýcarské, dánské, německé a samozřejmě také slovenské národnosti. Zámořská média v tomto ohledu často zmiňují Slovince Anže Kopitara (Los Angeles Kings) a Nora Matse Zuccarella (New York Rangers).
Výběr mladých severoamerických hvězd utvoří nejlepší hráči z kanadských a amerických soutěží, jež nedosáhli věku 23 let.
„Snažili jsme se vytvořit ten nejlepší hokejový turnaj s co nejvíce hráči z NHL. Našim cílem bylo proti sobě postavit osm konkurenceschopných týmů,“ cituje agentura The Canadian Press slova vysokého představitele NHL Johna Collinse. „Tohle je cesta k tomu, jak dosáhnout nejlepšího hokejového turnaje na světě.“


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Ještě více pozornosti si zaslouží výrok zástupce komisionáře NHL Billa Dalyho: „Jestliže bude Světový pohár velkou událostí, nejlepším turnajem ze všech, k čemu potřebujeme olympijské hry?“
Kritice se nevyhnul ani samotný olympijský formát. „Většina zápasů základní části za mnoho nestála. Nebyl to dobrý hokej,“ narážel Daly na fakt, že se v Soči představilo 12 týmů, přičemž ne všechny předváděly kvalitní hru. Naděje na účast hráčů NHL na ZOH 2018 v Jižní Koreji tak pomalu pohasíná.
Konečné soupisky týmů, jež budou obsahovat celkem 23 hráčů včetně 3 gólmanů, budou muset být zveřejněny do 1. června 2016. Přípravné kempy pak začnou 4. září.
Výběry budou rozděleny do dvou základních skupin, ve kterých se utkají každý s každým. První dva postoupí do semifinále. Výraznější novinkou je i formát finále, které se bude hrát na dvě vítězná utkání.
Poslední Světový pohár se konal v roce 2004. Kanada tehdy v torontském finále porazila Finsko. Stejně jako před 11 lety se i tentokrát jedná o společnou akci NHLPA, NHL a IIHF.
Titulní foto: Alexey Chernyadyev
Tisková konference ke Světovému poháru 2016 s Bergeronem, Kanem a Kopitarem:

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -