- Reklama -

Světový pohár přinese divákům přelomovou analytickou technologii

- Reklama -

Přípravy na letošní Světový pohár, který bude od 17. září do 1. října hostit torontská aréna Air Canada Centre, jsou v plném proudu a vypadá to, že televizní diváci se mohou těšit nejen na osmičku národních výběrů z hokejově nejvyspělejších zemí, ale také na nebývalý komfort, který jim na jejich obrazovkách zprostředkuje revoluční analytická technologie.
Vedení NHL, jež má organizaci této akce na starost, se dohodla s televizní společností Sportvision na zásadní inovaci spočívající v použití unikátního systému přesně monitorujícího dění na ledě. Novinka nahraná data vyhodnotí a fanouškovi hokeje následně promítne souhrnné údaje čítající rychlost hráče, trajektorii a rychlost puku, vzdálenost, kterou hráč s kotoučem ujel, ice a zone time nebo počet střel, jejich směr a vzdálenost od brány.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Nová digitální technologie využívá mechanicky odolných mikročipů, z nichž jeden je uzavřen v puku a další mají hráči zašité do dresů. Kotouč bude mít samozřejmě identickou váhu i vlastnosti klasického puku a pro turnaj je připraveno celkem 750 takto upravených kotoučů.
Vzdálenosti, úhly a další prostorové informace snímají infračervené kamery rozmístěné po celém stadionu, poté jsou data zaslána do centrální aplikace a v reálném čase přivedena do vysílání partnerských společností ESPN a Sportsnet. Identické údaje budou k dispozici i na záznamech z jednotlivých utkání, dostupných na internetových stránkách Světového poháru.
„Myslím, že tato inovace může fanouškům zpříjemnit sledování zápasů a navíc je ještě více vtáhnout do hry, což platí i pro příležitostné diváky, pro které není hokej sportem číslo jedna. Díky této technologii získají lepší přehled o utkání a to by mohlo být důvodem, aby tento sport sledovali pravidelně,“ sdělil šéf NHL Gary Bettman.
„NHL společně firmou Sportvision testovala tento systém už na All-Star Weekendu konaném v minulém roce v Columbusu a ostré nasazení ve Světovém poháru nám ukáže, jestli tuto technologii převezme v budoucnu i elitní liga. Turnaj trvá dva týdny a to je dostatečná doba k vyzkoušení, navíc obrovskou výhodou je, že se všechna utkání hrají v jedné aréně,“ dodal Bettman.

Steve McArdle, výkonný viceprezident digitálních médií a strategického plánování pro NHL, vidí pozitiva nového systému nejen v diváckém komfortu, ale je přesvědčen, že používání sledovací techniky přinese také řadu podnětných informací pro všechny členy hokejových týmů.
„Pokud se toto řešení osvědčí, tak vedení soutěže, majitelé klubů, trenéři i hráči budou mít k dispozici detailní analýzy, díky kterým mohou v podstatě okamžitě měnit herní strategii, způsob tréninku atd,“ nastínil McArdle.
„Už na Světovém poháru budou mít trenéři všech mužstev možnost připojit se během zápasu do systému a přes tablet sledovat video streamy, využívat analytická data nebo si opakovat různé momenty hry,“ doplnil.
Foto: YouTube

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -