- Reklama -

Světový pohár se nikdy nevyrovná olympiádě, myslí si Chára s Lundqvistem

- Reklama -

Když se v roce 2004 v kanadském Torontu konal doposud poslední Světový pohár, gólman Henrik Lundqvist byl ještě pouhým pěšákem na švédské hokejové šachovnici. Ale už o dva roky později se na olympijských hrách v Turíně postavil do svatyně národního celku jakožto neotřesitelná brankářská jednička.
Třiatřicetiletý gólman je jedním z mála aktivních hráčů v NHL, kteří mají zkušenosti z obou těchto akcí. A když dojde na jejich porovnání, má rodák z Are zcela jasno v tom, na kterou stranu se přiklonit. „Olympijské hry jako celek jsou jakousi nadstavbou sportovního světa. Z celého toho podniku sálá nezapomenutelná atmosféra, které se žádný jiný podnik nemůže vyrovnat. Myslím si, že hráčům z NHL by neměl být odepřen takový zážitek. Olympiáda je vrcholnou akcí pro každého sportovce, ať už se věnuje jakékoliv disciplíně.“
V září příštího roku odstartuje v torontské Air Canada Centre nová éra Světových pohárů. Pro fanoušky po celém to bude jedna z mála příležitostí, jak se pokochat zápasy nejlepších hokejových velmocí v jejich nejsilnějších možných sestavách. Bezpochyby nás čekají krásné zápasy plné napětí a dramatických momentů, nicméně pro řadu hráčů zůstává Světový pohár pouze slabým odvarem olympijských her.

„Podle mého názoru je olympiáda na samotné špici seznamu každého sportovce. Je to zcela unikátní událost. Pro každého z nás je to příležitost, jak zabojovat o medaili proti té nejlepší možné konkurenci, a navíc přitom reprezentovat svoji zemi,“ míní slovenský obránce Zdeno Chára.
Hráči z NHL se počínaje rokem 1998 zúčastnili celkem pěti olympijských turnajů. Ale jestli se v roce 2018 podívají i do korejského Pchjongčchangu, to je zatím ve hvězdách. Vedení soutěže ani majitelům klubů se totiž nelíbí, že se NHL musí v pravidelném čtyřletém cyklu na dva týdny přerušit. Nejlepší hokejové lize světa to přinese jen pramálo užitku, naopak se musí vyrovnat s finančními ztrátami. Kluby zase riskují, že přijdou o své největší opory.
Naopak Světový pohár, který bude plně pod kontrolou NHL a NHLPA, by měl vygenerovat zisk v hodnotě zhruba 200 miliónů dolarů, které si obě organizace mezi sebou rozdělí hezky fifty-fifty. Celého turnaje se zúčastní pouze hráči působící v zámoří a reprezentující jednu z šesti hokejových velmocí – Kanadu, Spojené státy, Švédsko, Finsko, Rusko nebo Českou republiku – popřípadě jeden ze dvou uměle vytvořených týmů – mužstvo Evropy nebo Výběr mladých hvězd z USA a Kanady (u kterého je věkový strop ustanoven na 23 let).
A jsou to právě ony dvě „hybridní“ mužstva, která leží řadě hokejistů v žaludku. „Na olympijských hrách se střetávají pouze národní celky, zatímco pro potřeby Světového poháru byly vytvořeny dva umělé týmy. A proto jsou oba turnaje zcela odlišné,“ řekl kapitán Ottawy Erik Karlsson.

Naopak trojnásobný vítěz Stanley Cupu a majitel dvou zlatých olympijských medailí, obránce Duncan Keith, bere obě akce jako sobě rovné. „Pro hokejové fanoušky bude mít Světový pohár stejný náboj jako olympijský turnaj. Olympiáda je celosvětovou akcí, kde se soupeří v mnoha dalších disciplínách, nejen v hokeji. Pokud holdujete výhradně ledovým kluzištím, pak si přijdete na své i u sledování Světového poháru.“
Jeho reprezentační kolega Sidney Crosby je téhož názoru, ale jedním dechem dodává, že by to nemělo automaticky odstřihnout hráče z NHL od olympijských her. „Olympiáda je podnik, který si užijete nejen kvůli hokeji, ale i díky celé té atmosféře okolo.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -