- Reklama -

Světový titul náplastí na Stanley Cup. S Crosbym na to máme, věří v Kanadě

- Reklama -

Pro správného Kanaďana je vždycky hlavním cílem a snem Stanley Cup, mistrovství světa se však v zemi javorového listu těší stále větší oblibě. Svědčí o tom také zájem Sidneyho Crosbyho. Jakmile byl kapitán Tučňáků se svým týmem vyřazen z play off, sám se staviteli reprezentace ohlásil a dal najevo zájem reprezentovat. Síla kanadského týmu tak výrazně vrostla.
„Je jedním z lídrů tohoto sportu v Kanadě a pomůže nám,“ radoval se generální manažer Jim Nill.
Jakmile se objevil mezi svými příštími spoluhráči v Evropě, také trenér Todd McLellan okamžitě zachytil mezi hráči větší chuť do tréninku, všimnul si, jak tým nabral novou energii. S Crosbym v sestavě je Kanada rozhodně favoritem turnaje, který začal v pátek v Praze a Ostravě a na který se nejen země v srdci Evropy tolik těšila.
„Se svým talentem a zkušenostmi dělá náš tým lepším,“ řekl McLellan v telefonickém rozhovoru listu Toronto Star. „Bude to ale celé o kolektivu, nejen jen o Sidovi,“ dodal vzápětí.


Bude vás zajímat:


Kanadský výběr je podle názoru odborníků nejlepším týmem javorového listu na mistrovství světa od roku 2009. Vedle Crosbyho zdobí soupisku také Claude Giroux, Matt Duchene, Tyler Seguin, Taylor Hall nebo Nathan McKinnon. Nechybí ani Dan Hamhuis, který byl sedmým bekem na olympiádě v Soči, nebo brankář Mike Smith, jenž dělal na stejném turnaji trojku.
„Na papíře budíme značná očekávání, stačí se podívat na sestavu,“ přiznává McLellan. „Ale naše vlajka v zásadě vždycky znamená vysoká očekávání. Čeká se, že se tady předvedeme. Jsme Kanada a o tom to je.“
Ve srovnání s olympiádou nebude na českém mistrovství světa k vidění tolik hvězd NHL. Například Spojené státy americké bude reprezentovat velké množství mladých hráčů s jediným olympionikem, obráncem Justinem Faulkem. Lidé se ale mohou těšit třeba na dvacetiletého Setha Jonese nebo o dva roky mladšího Jacka Eichela, který by má s Connorem McDavidem hvězdou červnového draftu.
Také Kanada má v sestavě hodně mladíků. Třeba MacKinnonovi je stále teprve devatenáct let, kulatiny oslaví až na začátku září. Jim Nill si dokonce nechával volné místečka pro supertalent Connora McDavida, jeho Erie Otters ale zřejmě hned tak nevypadnou z play off juniorské Ontario Hockey League, takže si na jeho účast budeme muset ještě nějakou dobu počkat.
V pouhých devatenácti letech debutoval na světovém šampionátu také Sidney Crosby, který přidá svou druhou právě na letošním šampionátu. V roce 2006 jako mladík exceloval, v devíti zápasech nastřílel osm gólů a přidal osm asistencí. „Už je to nějakou dobu, co jsem na mistrovství hrál,“ řekl Crosby před pár dny novinářům. „Takže se těším.“

Trenér McLellan slibuje, že jeho mladý tým bude předvádět svižný hokej. „Měli bychom mít dost energie, měli bychom být rychlí,“ říká kouč. „Máme tu pár kluků, kteří patří v NHL k dynamickým ofenzivním typům. Budeme silný tým,“ slibuje fanouškům.
Kanada zahájila šampionát včerejší výhrou 6:1 nad Lotyšskem. Tři kanadské body si připsali Jason Spezza (2+1) a Nathan MacKinnon (1+2), kapitán Sidney Crosby proměnil trestné střílení a asistoval u druhé branky Spezzy. „Je fajn, že jsem skóroval hned v prvním utkání na turnaji,“ řekl Crosby.

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -