- Reklama -

Švýcaři se na ZOH předvedou se sedmi vicemistry světa. Finové sází na mazáky i čerstvou krev

- Reklama -

S blížící se zimní olympiádou se pomalu odkrývají i jména jejích účastníků. Nejnověji nominaci zveřejnili trenéři Švýcarska a Finska.
Švýcarský kouč Patrick Fischer vměstnal na soupisku sedm vicemistrů světa z roku 2013, mezi nimiž nechybí ani útočník Andres Ambühl. Pro čtyřiatřicetiletého kapitána Davosu se bude jednat již o čtvrtou účast pod pěti kruhy.
Stříbro ze šampionátu ve Stockholmu si kromě Ambühla odnesli také forvardi Simon Bodenmann se Simonem Moserem z Bernu, Denis Hollenstein z Klotenu a obránci Eric Blum z Bernu, Raphael Diaz z Zugu a Philippe Furrer z Lugana.
Švýcaři do turnaje vstoupí 15. února proti Kanadě, o dva dny později změří síly s domácí Koreou a poté je čeká klání proti České republice.
Nominace Švýcarska na hokejový turnaj v Pchjongčchangu (14. – 25.2):

Brankáři: Leonardo Genoni (Bern), Jonas Hiller (Biel), Tobias Stephan (Zug).
Obránci: Eric Blum, Ramon Untersander (oba Bern), Raphael Diaz, Dominik Schlumpf (oba Zug), Félicien Du Bois (Davos), Philippe Furrer (Lugano), Patrick Geering (Curych), Romain Loeffel (Ženeva).
Útočníci: Simon Bodenmann, Gaëtan Haas, Simon Moser, Thomas Rüfenacht, Tristan Scherwey (všichni Bern), Fabrice Herzog, Reto Schäppi, Pius Suter (všichni Curych), Andres Ambühl, Enzo Corvi (oba Davos), Denis Hollenstein, Vincent Praplan (oba Kloten), Cody Almond (Ženeva), Joël Vermin (Lausanne).
Soupisku pro Pchjongčchang tento týden odhalil i kouč hokejistů Finska Lauri Marjamäki.
Na Hry v Koreji se podívají finské hvězdy budoucnosti, jakými jsou obránce Miro Heiskanen z IFK Helsinky či útočník Eeeli Tolvanen z Jokeriu Helsinky z KHL. Oba osmnáctiletí hráči se objevili i na nedávném juniorském mistrovství světa, kde utrpěli čtvrtfinálovou porážku od českých mladíků.

V nominaci se nachází také zkušení hokejisté v čele s šestatřicetiletým bekem Lassem Kukkonenem z Kärpätu Oulu, který bude útočit na svou čtvrtou olympijskou medaili.
Celkem Marjamäki povolal čtyři obhájce bronzu se Soči a stejný počet mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy.
Finové mají v týmu 16 hokejistů z KHL, přičemž pět z nich hraje za helsinský Jokerit. Z domácí soutěže je šest hráčů, dva krajánci jsou ze Švýcarska a jeden ze Švédska.
Zástupci země tisíce jezer zahájí turnaj 15. února proti Německu. Posléze je čeká Norsko a severské derby se Švédy. V generálce se výběr Suomi utká 11. února v Soulu s českou reprezentací.
Nominace Finska na hokejový turnaj v Pchjongčchangu (14. – 25.2):
Brankáři: Mikko Koskinen (Petrohrad/KHL), Juha Metsola (Chabarovsk/KHL), Karri Rämö (Jokerit Helsinky/KHL).
Obránci: Miika Koivisto, Lasse Kukkonen (oba Kärpät Oulu), Tommi Kivistö, Sami Lepistö (oba Jokerit Helsinky/KHL), Miro Heiskanen (IFK Helsinky), Mikko Lehtonen (Tappara Tampere), Juuso Hietanen (Dynamo Moskva/KHL), Atte Ohtamaa (Kazaň/KHL).
Útočníci: Marko Anttila, Eeli Tolvanen (oba Jokerit Helsinky/KHL), Teemu Hartikainen, Joonas Kemppainen (oba Ufa/KHL), Julius Junttila (Kärpät Oulu), Jukka Peltola (Tappara Tampere), Jonas Enlund (Novosibirsk/KHL), Petri Kontiola (Jaroslavl/KHL), Jarno Koskiranta (Petrohrad/KHL), Jani Lajunen (Lugano/Švýc.), Sakari Manninen (Örebro/Švéd.), Oskar Osala (Magnitogorsk/KHL), Mika Pyörälä (Bern/Švýc.), Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk/KHL).
Titulní foto: Robert Hradil/Icon Sportswire

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -