- Reklama -

Švýcarská cesta k draftu? Matthews o ní uvažuje

- Reklama -

V roce 1997 si Edmonton vybral ze 14. místa útočníka Michela Riesena z tehdy druholigového Bielu, později ho nasadil do dvanácti zápasů. O dva roky později draftovalo Toronto ze 24. pozice centra Lucu Ceredu z elitního týmu Ambri-Piotta, ale kvůli jeho problémům se srdcem mu nedalo šanci vůbec. V roce 2008 přišel obránce Bernu Roman Josi na řadu jako 38., sáhl po něm Nashville.
Švýcarská soutěž nepatří zrovna k tradičním dodavatelům talentovaných mladíků do NHL, hráči ze země helvétského kříže volí raději zprostředkovanou cestu přes kanadské juniorské soutěže. V posledních letech se takhle hned v prvním kole dostalo na Lucu Sbisu, Nina Niederreitera, Svena Bärtschiho, Mirca Müllera a Kevina Fialu. Za rok se ale může z Národní ligy do nejslavnější soutěže světa podívat hráč, jenž by před sebou mohl mít velice bohatou kariéru.
Paradoxně se nejedná o Švýcara, nýbrž o Američana, a ne jen tak ledajakého. Útočník Auston Matthews, který je skauty označován za jednoho z favoritů draftu 2016, zvažuje nabídky několika klubů ze země vicemistrů světa z před dvou let.
„Zkoumám všechny příležitosti. Švýcarsko, Everett ve WHL nebo CHL obecně, (univerzitní) NCAA – to všechno by pro mě byly skvělé možnosti. Probírám to s rodinou a se svými poradci Patem Brissonem a Juddem Moldaverem, rozhodnu se zřejmě už brzy,“ uvedl Matthews na přímý dotaz redaktora oficiálních stránek nhl.com.

Nejlepší hráč nedávného mistrovství světa osmnáctek, kde s reprezentací USA získal nejcennější kov, zatím oblékal dres americké přípravky. V šedesáti utkáních, které v průběhu sezóny odehrála, nastřílel 55 branek a zaznamenal 117 bodů, čímž překonal devět roků staré rekordy Patricka Kanea. Koncem dubna už nastoupil v přípravném zápase za „dospělý“ tým proti Rakousku a hned se mu podařilo skórovat.
Být o dva dny starší, bavili bychom se dnes a v dalších týdnech o Matthewsových šancích ve srovnání s Connorem McDavidem a Jackem Eichelem. Datum 17. září uvedené v rodném listu ho „odsoudilo“ do role čekatele na draft 2016. Tam by měli být jeho největšími konkurenty spoluhráč Matthew Tkachuk, obránce Sarnie Jakob Chychrun a finský útočník Jesse Puljujärvi.
Jejich šance se samozřejmě budou konkretizovat až během příští sezóny, čímž se vracíme k otázce, kde ji Auston Matthews stráví. Podle některých informací už je ve Švýcarsku domluven s Curychem, který koučuje Marc Crawford, tahle nedělní zpráva ale byla krátce po zveřejnění dementována. Tým Everett Silvertips, o němž se zmiňoval, vlastní na základě tzv. „Bantam Draftu“ jeho práva ve WHL. Pokud by zamířil do americké univerzitní soutěže, rozmýšlí se mezi šesticí Boston, Boston College, Michigan, Denver, North Dakota a Wisconsin.
„Bavil jsem se o tom s Jackem Eichelem a ten mi podal nějaké informace, ale nakonec mi řekl: jdi tam, kde se budeš cítit šťastný, kde chceš hrát, kam zapadneš a kde můžeš nejvíc vyrůst jako hokejista,“ míchá Matthews ideální koktejl za asistence letošního vítěze Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče NCAA. „Sednu si s rodinou a uvidí se.“
Foto: Facebook Austona Matthewse

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -