- Reklama -

Tady chci zůstat. Byfuglien slevil, Winnipegu se upsal na pět let

- Reklama -

Dustin Byfuglien si přál prodloužit kariéru ve Winnipegu – což, jak s lehkou ironií konstatují kanadská média, není až tak oblíbená hokejová destinace. Přál si to tolik, že prý požadoval osmiletou smlouvu za 55 miliónů dolarů. Jets se délky nového kontraktu trochu zalekli, nakonec se jim ho podařilo zkrátit, ovšem na oplátku museli sáhnout hlouběji do kasy. Včera se obě strany shodly na kompromisní pětileté smlouvě za 38 miliónů dolarů.
„Je to asi uprostřed mezi našimi a Dustinovými představami, s výsledkem jsme spokojení,“ komentuje výsledek jednání o generální manažer Tryskáčů Kevin Cheveldayoff. „Dustin se mohl klidně vydat na dráhu volného hráče a odejít někam jinam, kde by třeba nebyl pod takovým tlakem a mohl se více skrýt. Spousta lidí si zřejmě myslela, že to tak dopadne, ale on považoval za správné rozhodnutí zůstat – a byl jediným, kdo musel to rozhodnutí udělat.“
Kanadský univerzál schopný nastupovat v obraně i v útoku přišel do klubu (tehdy ještě sídlícího v Atlantě) v červnu 2010 z Chicaga v rámci velké výměny čítající sedm hokejistů a dvě volby v draftu. V únoru dalšího roku prodloužil s Thrashers smlouvu o pět let. Za Atlantu a Winnipeg už odehrál 389 zápasů, předtím za Jestřáby 260 utkání.
„Strávil jsem tu pět roků a za tu dobu jsme ušli dlouhou cestu. Sešla se tu skvělá parta. Když vidím, jaké všichni dělají pokroky, věřím tomu, co chceme dokázat. Stanley Cup nevyhrajete za jedinou noc. Je to proces a my jsme na správné cestě,“ říká 30letý zadák. „Já i moje rodina jsme zjistili, jaké je Winnipeg příjemné místo, a jsme šťastní, že tu můžeme zůstat. Nikdy jsem nepomyslel na to, že bych odešel.“
V příštích čtyřech sezónách vyplatí Jets Byfuglienovi po osmi miliónech dolarů, v poslední klesne jeho příjem na šest miliónů. Po dva roky (a zbytek letošního ročníku) ho klub nemůže vyměnit bez jeho souhlasu, ve zbylém čase je součástí kontraktu částečná no-trade klauzule. S průměrným platem 7,6 mil. dolarů se Byfuglien dostane cca o dva milióny před zatím nejlépe honorované trio Tobias Enström (5,75), Blake Wheeler (5,6) a Tyler Myers (5,5).
„Chce vítězit, chce se podílet na našich úspěších, jeho rodině se ve Winnipegu líbí, jeho děti tu začnou chodit do školy. To všechno hrálo roli v jeho rozhodování,“ prozrazuje GM Cheveldayoff.
Byfuglien tedy ve Winnipegu zůstává, čímž se ovšem zvýšila pravděpodobnost odchodu útočníka Andrewa Ladda. Kapitán mužstva, kterému v létě vyprší smlouva, bude před blížící se uzávěrkou přestupů cenným artiklem pro poslední tým Centrální divize.
Foto: Clyde / Flickr.com

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -