- Reklama -

Tajný život hvězdy NHL: Pokus o vraždu a změněná identita

- Reklama -

Fanshop týmuDen, který navždy změnil život hráče Ottawy Senators Bobbyho Ryana, byl 29. října 1997. Tehdy se Bobby se svým otcem vrátil po zápase domácí Philadelphie se St. Louis, uložil se do postele a jeho otec Bob odešel do baru. Když se Bob senior opilý vrátil domů, rozzuřil se a zmlátil svoji ženu Melody.
Rodina Stevensonů (původní Ryanovo příjmení) si užívala poklidný život na předměstí Cherry Hill. Matka Melody byla ženou v domácnosti a jeho otec Bob byl pojišťovák. Idylku navždy přerušil osudný říjnový den, kdy otec a syn vyrazili na zápas Flyers s Blues. Bobbyho oblíbený hráč byl střelec Bluesmanů Brett Hull. „Byl to zápas, který jsme měli v merku už velmi dlouho,“ vzpomínal Ryan v reportáži stanice Sportsnet.
Po návratu ze zápasu se odehrál incident zmíněný na začátku tohoto článku. Bobbyho matka Melody skončila s těžkými poraněními v nemocnici, otec utekl neznámo kam.
„Měla spoustu modřin, zlomená žebra a pár kostí a něco s lebkou,“ vybavil si hráč z příšerné noci.

Tahle COOL trička NHL chceš!

Jeho otec prý měl krátkou rozbušku, nikdy však nebyl vyloženě agresivní vůči své rodině, natožpak svému potomkovi. „Byl vznětlivý, ale nikdy předtím nebyl takto agresivní při jejich hádkách. Byl přísný, ale na mě nikdy nezvedl hlas ani nebyl prudký,“ brání svého tátu útočník Ottawy.
Otec Bob byl obviněn z pokusu o vraždu prvního stupně a dalších přečinů. Všem třem se obrátily životy vzhůru nohama doslova v pár vteřinách.
„Naše rodina žila hokejem. Můj otec je prostě jiný. Alespoň tři dny v týdny jsem vstával v pět ráno a měl jsem individuální tréninky. Lidi si mysleli, že je šílený, ale on mě chtěl jenom připravit na to, kolik úsilí budu muset do své kariéry vynaložit,“ hodnotí Ryan po letech. „Nikdy na mě nekřičel, vždy to nechal na mém rozhodnutí. Nesnášel jsem vstávat tak brzo, ale tomu pocitu, když jsem byl na ledě, se nic nevyrovná.“
Zmizíme společně
Bob Stevenson se po incidentu dostal na list nejhledanějších zločinců FBI. Jeho syn Bobby mezitím nemohl svoji zle polámanou matku navštívit v nemocnici, několik dní vůbec nevěděl, co s ní je.
„Alkohol a podmínky mění lidi,“ vzpomínala po letech na dny hrůzy Bobbyho matka Melody.
Otce po zmlácení jeho ženy policisté zadrželi. Později jej propustili na kauci. On ji porušil a dal se na útěk. „Vytvořil jsem si jinou identitu a jmenoval se Elias Kramer. Byla to identita mrtvého bratra mé kamarádky,“ sypal ze sebe Bob (Elias) před televizními kamerami.
Cestoval jako uprchlík napříč USA. Hledal, kde by se mohla kariéra jeho syna rozvíjet. Nakonec se překvapivě usadil v Kalifornii.
Jeho syn s manželkou si zatím zvykali na zcela odlišný život. „Byli jsme sledováni. Podezřívali nás, že otce schováváme. Občas nám totiž volal, byli jsme s ním v kontaktu. Sledovali nás agenti v civilu,“ vybavil si Ryan.
Schovávajícímu se otci chtěl soud nařídit zákaz styku se svojí rodinou, matka však byla proti. „Bobby byl jeho život, byl tím nejdůležitějším článkem jeho života. Taky si prošel peklem. Nevěděla jsem, zda já ho chci vidět, ale nechtěla jsem ho připravit o kontakt se synem,“ vysvětlila své obtížné rozhodnutí.
Asi o sedm měsíců později Melody se svým synem následovali otce do Kalifornie. Nastal ale problém, všichni museli změnit jméno. Bobbyho otec zfalšoval rodný list jeho syna. Přepsal mu příjmení na „Ryan“ podle filmu Zachraňte vojína Ryana.
„Bylo to jednoduché, jen čtyři písmena. Nikterak dlouhé jméno. Navíc irské, což pomohlo věrohodnosti,“ vyprávěl pozadí změny identity jeho potomka.
Taktéž rodiče přijali nové identity. Bob Stevenson se stal Shanem Ryanem. Robert Stevenson se stal Bobbym Ryanem. „Pamatuji si, že párkrát mi to ujelo. Když jsem hrál inline hokej, kluci to věděli, protože mě našli jako Stevensona v ročence. Musel jsem lhát a předstírat celé roky,“ přidal své postřehy a vzpomínky syn Boba a Melody.
SWAT v obýváku
Shane se neskrýval kvůli strachu z vězení. Bál se o to, jak by celá věc ovlivnila život jeho syna. Proto se celá rodina rozhodla začít znovu. „Moji rodiče se na tom oba shodli, bylo to, jako kdybych měl dlouhé prázdniny.“
Občas prý Melody zastavili někteří lidé s tím, že ví, kým doopravdy jsou. Tajemství, které celé roky rodina skrývala, muselo jednou prasknout.
Jednoho dne dveře u Melody, Boba a Bobbyho rozrazila policejní jednotka. Otce totiž prozradila chyba, když si ve videopůjčovně půjčil film na své původní jméno. „Věděl jsem, že to nepůjde donekonečna. Vtrhlo k nám asi třicet nebo čtyřicet chlapů. Spal jsem na rozkládacím gauči v obýváku, takže jsem byl první, koho viděli, když byli vevnitř,“ popsal náročné chvíle nyní třiatřicetiletý hokejista.
Otce zavřeli do vězení v New Jersey. Melody musela mít dvě zaměstnání, aby dokázala podporovat synovu kariéru. Účty rostly a rostly. „Stále nechápu, jak to dokázala. Je neskutečně silná,“ ocenil syn matčinu oběť.
Když byl Bob senior ve vězení, rodinné tajemství bylo venku. Melody i Bobby se museli rozhodnout, zda se vrátí ke příjmení Stevenson, nebo zůstanou u Ryan. Matka se vrátila k původnímu příjmení, syn však ne.
„Nechtěl jsem zpátky své původní jméno. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem nechtěl být spojovaný s tím vším, co se událo nebo proto, že si mě jako Ryana začali všímat v hokejových kruzích. Z nějakého důvodu jsem se ale cítil lépe jako Ryan,“ zdůvodnil své rozhodnutí.
Otce pustili z vězení těsně před draftem 2005, kdy si Bobbyho Ryana vybrali jako celkově druhého v pořadí Anaheim Ducks. Ač to zní neuvěřitelně, jeho rodiče se po návratu otce z vězení dali znovu dohromady a jsou stále spolu.
„Co nemůžete popřít je, že oba jeho rodiče by pro něj udělali cokoliv,“ shrnul vše někdejší GM Anaheimu Brian Burke, který Bobbyho draftoval.
„Takhle to prostě mělo být,“ uzavřela toto šílené vyprávění Melody Stevenson.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -