- Reklama -

Talbot překonal Mooga. Nejvytěžovanější gólman v lize naplňuje očekávání Oilers

- Reklama -

Včerejším jasným vítězstvím nad Dallasem potěšil Edmonton své fanoušky, pro brankáře Cama Talbota pak znamenala 34. výhra v sezóně posun na třetí místo v klubové historii. Za sebou tak nechal Andyho Mooga, který v sezóně 1982-83 dosáhl na třiatřicet vítězství. Jen dva gólmani v historii Oilers zaznamenali v jednom ročníku více výher než Talbot – Grant Fuhr a Tommy Salo.
Fuhr dosáhl v sezóně 1987-88 na magickou hranici čtyřiceti výher, Salo se v ročníku 2000-01 zastavil na šestatřiceti. Talbotovi tedy chybí už jen dvě výhry, aby švédského brankáře vyrovnal, a dá se očekávat, že se mu to do konce základní části podaří. V ohrožení by dokonce mohl být i Fuhrův klubový rekord.
Proti Dallasu předvedl Talbot dvaadvacet bezchybných zásahů, Oilers se navíc v pravý čas probudila ofenziva, která za poslední tři zápasy vyprodukovala pouhé čtyři góly. Tentokrát ale bylo vše jinak. Na demolici Stars se podílelo sedm různých střelců. Tolik hráčů ve střelecké listině neměli Olejáři od listopadu 2011.
Talbot v šesti posledních zápasech, do kterých nastoupil, inkasoval jen 12 branek, a se 34 výhrami je v pořadí brankářů čtvrtý za triem Bobrovskij, Dubnyk, Holtby. Může se pochlubit úspěšností zásahů 92%, průměr inkasovaných branek na zápas stlačil na hodnotu 2,36.


Zdá se, že v devětadvacetiletém chlapíkovi získali Oilers přesně takovou osobnost, jakou hledali. Od dob Dwaynea Rolosona, který je v roce 2006 dovedl až do finále Stanley Cupu, neměl Edmonton takto spolehlivého gólmana. Hlavním důvodem dramatického zlepšení týmu je pochopitelně Connor McDavid, ani parádní výkony kapitána však nesnižují Talbotovu zásluhu na tom, že Oilers míří po dlouhých letech do play-off.
Rodák z Ontaria je nejvytíženějším gólmanem sezóny jak podle počtu odchytaných minut (3 681), tak podle počtu střel, které na něj mířily (1 815). Oilers na svého gólmana zápas co zápas propustí množství střel a mohou děkovat právě Talbotovi, který předvádí často spektakulární zákroky a dodává svým spoluhráčům tolik potřebnou jistotu a klid.
Jeho cesta do NHL nebyla snadná. Tři sezóny strávil v univerzitním hokeji a další tři roky vyzrával v nižších soutěžích, než se stal na dvě sezóny plnohodnotnou dvojkou Henrika Lundqvista v New York Rangers. V této roli si vedl výtečně. Když se v únoru 2015 Lundqvist zranil, odchytal za Jezdce 24 zápasů v řadě a 17 jich vyhrál. V červnu se pak stěhoval za tři draftové volby do Edmontonu. Oilers s ním loni v lednu prodloužili smlouvu až do roku 2019 s průměrným ročním výdělkem 4 miliony dolarů. Dali tak jasně najevo, že s ním počítají na post brankářské jedničky.
„Pro tohle celou kariéru pracujete. V New Yorku jsem každý den tvrdě dřel a doufal, že jednou dostanu za Hankem příležitost. Když ta šance přijde, musíte být připraveni, protože taková příležitost se nenaskytne příliš často,“ říká otec několikaměsíčních dvojčat.
Sázka na Talbota se Edmontonu prozatím vyplácí. Dalo se očekávat, že střílení branek nebude pro talentovanou partu okolo fenomenálního McDavida znamenat velký problém, tým ale zoufale potřeboval zlepšit defenzivu a získat stabilitu v brankovišti. „Chce chytat každý zápas. Nikdy nepřijde, že je unavený a necítí se dobře, ať už fyzicky nebo psychicky,“ říká kouč Todd McLellan na dotaz, zda svého svěřence nevyužívá až příliš.
Na ledě dostává takový prostor, jako žádný jiný gólman v lize, a doma na něj čekají nedávno narozená dvojčata. Zdá se, že času na odpočinek a spánek Cam Talbot moc nemá. Jak ale sám říká, vyhovuje mu to. Nejlepší výkony podle svých slov předvádí ve chvílích, kdy má důvěru trenérů a je mužem, na kterého se sází. „Když se vám daří a puky si vás nacházejí, nechcete z branky utíkat,“ vysvětluje svůj postoj.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -