- Reklama -

Tampa před semifinále čeká na marody, spoléhá na Bishopa a týmovou sílu

- Reklama -

Od loňské účasti ve finále Stanleyova poháru udělala Tampa Bay na své soupisce jen jednu výraznou změnu – Brendena Morrowa nahradil v útoku Erik Condra. A přestože v první polovině sezóny nepředváděla nijak oslnivé výkony, je nyní v pozici, že může úspěch z roku 2015 zopakovat. V cestě jí ovšem stojí Pittsburgh.
„Na začátku sezóny jsme se trochu trápili, pohybovali jsme se na hraně postupu do play off,“ uznává obránce Andrej Šustr. „Potom jsme se ale dali do kupy a naučili jsme se čelit různým situacím. Společně už jsme si prošli mnohým, tyhle zkušenosti nám určitě pomůžou.“
Základní část nakonec Lightning uzavírali jako druhý nejlepší tým Atlantické divize, což jim na úvod vyřazovacích bojů postavilo do cesty Detroit. Zdolali ho v pěti utkáních, stejně rychle přešli ve druhém kole přes NY Islanders. Hodně se přitom opírali o výkony adepta na Vezinovu trofej Bena Bishopa, který v deseti zápasech udržel průměr 1,89 a úspěšnost zákroků měl skoro 94procentní.
„Nedá se dost dobře vypovědět, co pro nás znamená,“ smeká před americkým gólmanem útočník Blesků Ryan Callahan. „Zdá se, že ve velkých zápasech nebo v momentech, kdy o něco důležitého jde, předvádí své nejlepší výkony.“
Bishop ve svých deseti vystoupeních dvakrát udržel čisté konto a jen dvakrát inkasoval víc než dvě branky. Spoléhat se však pouze na strážce klece nepůjde, zvláště ne proti Penguins, s průměrem 3,36 gólu na zápas nejlépe zakončujícímu mužstvu dosavadního průběhu play off.
Lightning se musí například vyvarovat častých pobytů na trestné lavici, kam už zamířili 43krát – z osmičky účastníků druhého kola nejvícekrát, přestože absolvovali nejméně utkání. To, že osmatřicet oslabení přestáli bez úhony, nemusí nic znamenat, když proti nim stojí tým, který naopak jedenáct ze svých 40 přesilovek využil.
„Nemůžeme očekávat, že budeme pravidelně vítězit, když budeme často vylučovaní,“ varuje obránce Braydon Coburn. „V téhle oblasti se musíme zlepšit a samozřejmě musíme nadále odvádět dobrou práci při hře v oslabení. Penguins mají všechny důležité zbraně pro přesilovku – tvůrce hry, střelce, Hörnqvista před bránou.“
Proti útočným výpadům Sidneyho Crosbyho, Jevgenije Malkina či Phila Kessela by trenér Jon Cooper možná už mohl postavit muže, kterého v předchozích dvou sériích k dispozici neměl. Obránce Anton Stralman, jenž si před sedmi týdny zlomil lýtkovou kost, se včera poprvé zapojil naplno do přípravy po boku svého obvyklého partnera Victora Hedmana.
„Oficiálně vám to řeknu takhle: termín návratu všech zraněných je nejistý. Nesnažte se nic vyčíst z toho, jaké při tréninku oblékají dresy. Nepište nic, dokud je neuvidíte v zápase. Bylo by to vůči nim nefér. Nebudu říkat žádné termíny, protože obvykle nejsou přesné. Vždycky jde o spekulace,“ odbýval kouč Blesků dotazy.
Švédský zadák byl o něco sdílnější. „Noha ještě není v perfektním stavu, jinak bych už hrál. Cítím určitá omezení, ale doufám, že se to bude dál zlepšovat. Až budu připraven, budu připraven. Když člověk vyjede na led, chce se soustředit jen na zápas a nic jiného. Chci se na ledě cítit v pohodě.“
Slova Jona Coopera se netýkala jen Stralmana a dalšího potenciálního navrátilce J.T. Browna (do čtvrté útočné formace), ale především kapitána Stevena Stamkose. Ten byl sice včera na ledě také, ale lékaři hlídající jeho krevní sraženinu mu takovou zátěž jako druhým nepovolili.
„Nevylučuji nic, ale teď vám neřeknu ani ano ani ne,“ vyjádřil se k věci také generální manažer Steve Yzerman.
Ofenzivní úkoly tak leží především na bedrech tria Alex Killorn-Tyler Johnson-Nikita Kučerov, které se zatím postaralo o více než polovinu branek Blesků. Třináctý nejproduktivnější hokejista loňského play off Ondřej Palát, který občas zaskočí na levém křídle, posbíral zatím jen čtyři body, zato omilostněný Jonathan Drouin už se prezentoval jednou brankou a osmi nahrávkami. Příznivou zprávou je, že v sérii s Ostrovany se o osmnáct gólů podělilo deset různých mužů.
„To je důkaz kvalit našeho kádru. Jsem na kluky hrdý, především na ty, kteří museli rozšířit svoji roli, a také na ty, kteří sbírají body, ačkoliv se to od nich nečekalo,“ děkuje bojujícím kolegům Stamkos. „Teď je na tom ten nejúžasnější čas.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -