- Reklama -

Tatar se chce dál zlepšovat a pomoci Detroitu k úspěchům

- Reklama -

Slovenský útočník Tomáš Tatar se v poslední sezóně NHL vypracoval mezi nejužitečnější hráče celé ligy a byl nejlepším střelcem Detroitu. Vedla k tomu cesta přes nižší soutěž AHL, kde pomohl Grand Rapids k historický prvnímu triumfu v play off a teď chce zažít klubový úspěch i v NHL. V zámoří má za sebou už čtyři roky, v posledních dvou si do sytosti užívá nejslavnější hokejovou soutěž světa.
„Jeho juniorská práva patřila Plymouthu v ontarijské lize a než přišel do zámoří, tak jsme s ním řešili, jestli bude hrát za Plymouth v juniorské OHL stejně jako Tyler Seguin nebo v American Hockey League. On toho o juniorském hokeji v Kanadě moc nevěděl a chtěl hrát mezi profesionály. Tak jsme ho nechali, ať to zkusí,“ vzpomíná na Tatarovy začátky v organizaci Red Wings generální manažer Detroitu Ken Holland.
Ten slovenského mladíka poprvé zaregistroval po mistrovství světa hráčů do dvaceti let, kde nastřílel sedm branek a jedenácti kanadskými body pomohl Slovensku ke čtvrtému místu. Tatar zaujal skauty Detroitu, klub jej ještě v daném roce draftoval. „Byl tehdy docela mrňavý, ale hrál neohroženě a s vášní,“ říká Holland.
Tatar pokračoval ve svém vývoji v AHL a během jeho třetí sezóny v nižší zámořské soutěži nasbíral 49 kanadských bodů v 61 zápasech. V play off nasázel dalších 16 branek a v roce 2013 pomohl Grand Rapids Griffins vyhrát Calder Cup. Také dostal cenu pro nejužitečnějšího hráče play off AHL Jack A. Butterfield Trophy.
„To byl zlom. Tým na něj sázel a on svoji roli zvládl,“ míní Holland.
V sezóně 2013-14 tak už Tatar válel za Red Wings a nashromáždil 39 kanadských bodů a v uplynulé sezóně už byl s 29 góly nejlepším střelcem týmu. V klubové produktivitě byli lepší jen Henrik Zetterberg a Pavel Dacjuk. Ti už patří k dlouhodobým tahounům týmu a čtyřiadvacetiletý Tatar doufá, že je jednou vystřídá v roli lídra mužstva.
„Tihle hráči jsou pro mne superhvězdy. Jsou v lize už tak dlouho. Přál bych si být jednou v jejich pozici, ale je to dost daleko,“ zůstává Tatar při zemi.
„Záleží na tom, kolik času na ledě dostanu. V prvním ani druhém to moc nebylo, ale vybudoval jsem si u trenéra důvěru a dával mi příležitost i v důležitých okamžicích. Máme v týmu jasné lídry, na které se spoléhá. A já jsem více než šťastný, že je mohu při hře pozorovat, pořád se od nich učím. Pracuju na tom, abych se každý rok o něco zlepšoval.“
Podle Hollanda je důležité nepřehnat to s očekáváním – to, že zaznamenal v jedné sezóně 29 branek, ještě neznamená, že jich v následujícím roce nastřílí třeba o deset víc.
„Třicet branek je spousta gólů. Pokud se mu to povede v každém dalším roce, bylo by to skvělé, protože to není v NHL vůbec jednoduché,“ myslí si manažer klubu.
„Když jeden rok vstřelíte 19 branek a v dalším roce 29, tak se na vás samozřejmě upře pozornost. Kdybyste mi před rokem řekli, že Tatar a Gustav Nyquist nasází kolem třiceti branek, bral bych to hned,“ dodal manažer klubu.
Tatar dál bude pracovat na tom, aby se zlepšoval individuálně, ale hodně mu záleží i na úspěších týmu. Naposledy Red Wings vypadli v prvním kole play off s Tampou.
„Přesto si myslím, že jsme byli lepší. Naneštěstí jsme ale sedmý rozhodující zápas prohráli a Tampa došla až do finále. Normálně je k naštvání vypadnout už v prvním kole, ale když prohrajete rozhodující duel s týmem, který se dostane až do finále, tak to zase tak nemrzelo.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -