- Reklama -

Tip jim vyšel. Analytici NBC uhodli před sezónou složení finále

- Reklama -

Byl začátek října, příprava před novou sezónou byla v plném proudu a experti i fanoušci odhadovali, jak se bude aktuální ročník NHL vyvíjet, a které týmy mají největší šanci na zisk Stanley Cupu. Nejinak tomu bylo na stanici NBC. Její analytici a komentátoři, konkrétně Pierre McGuire a Ed Olczyk, tipovali hodně vysoko především dva týmy – Nashville a Pittsburgh.
Většinou se přitom jedná o věštění z křišťálové koule. Při vyrovnanosti, jakou se současná NHL o třiceti týmech vyznačuje, je velmi obtížné cokoli tipovat. Porazit může opravdu každý každého, letošní výsledky to jenom potvrzují. Mohli jsme vidět nečekanou jízdu Ottawy až do sedmého zápasu ve finále konference, postup Nashvillu do závěrečného boje o Stanley Cup, parádní vzestup Edmontonu či Toronta, na druhou stranu pak třeba vyřazení Tampy už po základní části (důvody teď ponechme stranou) nebo opětovný brzký konec Washingtonu.
Tahle liga je zkrátka nevyzpytatelná a o překvapení v ní není nouze. Vždyť drtivá většina odborníků pasovala za favority před sezónou i po skončení základní části Capitals, ti přitom opět nepřešli přes druhé kolo. Stanice NBC se ale tentokrát ve svém tipu nemýlila.
McGuire už v říjnu tvrdil, že Preds budou letos týmem, který se vyplatí sledovat, a uvedl následující důvody. Jednak získali P.K. Subbana, který neskrýval nadšení z toho, že bude hrát v týmu, který vedou Peter Laviolette a jeho asistent Phil Housley, bývalý vynikající obránce, jeden z nejlepších v americké historii.
„P.K. mi říkal, že se nemůže dočkat. Těší se, že bude hrát pod Laviolettem a je doslova nadšený, že bude hrát v systému, pod kterým je podepsaný Phil Housley. Nikdy ho netrénoval někdo s takovými zkušenostmi, jako právě Housley,“ řekl tehdy McGuire.
Dalším důvodem měl být Ryan Johansen, který do Nashvillu přišel loni v lednu výměnou za obránce Setha Jonese. Aktuální ročník je jeho první, kdy je v týmu Predators od začátku sezóny. Laviolette tak má poprvé v sestavě skutečně dobrého prvního centra. Připočtěte k Johansenovi ofenzivní eso v podobě Filipa Forsberga a je jasné, že tento tým je silný nejen v obraně.
Podle expertů NBC také Predátoři disponují čtyřmi skvělými zadáky, což letošní play-off jen potvrzuje. Subban, Josi, Ellis a Ekholm tvoří společně s Pekkou Rinnem nesmírně kvalitní zadní řady. I když o finském gólmanovi někteří pochybovali, dokonce i na NBC. „Měl už by konečně udělat další krok a dovést svůj tým dál v play-off,“ nechal se v říjnu slyšet Eddie Olczyk.
„Když nemáte dobrého gólmana, nemáte žádnou šanci na vítězství. Preds potřebují, aby Rinne chytal v play-off stejně dobře jako v základní části. Pokud budou mít v brance jistotu, budou určitě těžko k poražení a bude zábava je sledovat,“ dodal bývalý vynikající americký útočník. Kolega McGuire s ním souhlasil. „Jedno vím jistě. Tohle je dynamický a zábavný tým, který letos prostě musíte vidět,“ dodal.
Ve Východní konferenci označil před sezónou Olczyk jako hlavního adepta na finále Penguins. „Proč ne? Proč by neměli být znovu ve finále? Mají dostatečně široký kádr, jsou rychlí. Dokud je někdo nesesadí, budou právě oni týmem, který musíte porazit, pokud chcete vyhrát pohár,“ řekl na adresu obhájců titulu.
Protentokrát se tedy analytici NBC nemýlili. Rinne chytá výtečně, obrana hraje skvěle, na Subbanovi je radost ze hry hodně vidět a celý tým v play-off šlape na jedničku. Penguins se na postup přes Washington i Ottawu nadřeli, ale stále mají naději, že se stanou prvním týmem od roku 1998, který obhájí Stanley Cup.
Dopadlo to tedy přesně podle předpovědi pánů z NBC. Preds hrají parádní hokej, který je radost sledovat, a ten, kdo chce vyhrát pohár, musí porazit Penguins.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -