- Reklama -

Tisícovka pro Lua. Brankář Floridy dnes jako třetí gólman odchytá tisící zápas

- Reklama -

Včera oslavil Roberto Luongo devětatřicáté narozeniny, dnešní večer pro něj ale bude možná ještě významnější. Bylo potvrzeno, že se postaví do branky v zápase proti Bostonu, ve kterém si mohou Panthers uchovat naději na postup do play-off, nebo mohou všechno ztratit. Duel s Medvědy navíc bude pro věčného šprýmaře tisícím zápasem v základní části NHL.
Stane se tak teprve třetím gólmanem historie, který nastoupil do tisíce utkání. Před ním to dokázaly pouze dvě ikony brankářského řemesla – Martin Brodeur (1 266) a Patrick Roy (1 029).
Formu má rodák z Montrealu evidentně dobrou. Naposledy chytal v úterý proti silnému Nashvillu, dokonce poprvé za poslední dva roky odchytal dva zápasy ve dvou dnech. Přesto předvedl 45 úspěšných zákroků, inkasoval pouze jednou a dovedl svůj tým k životně důležité výhře. V součtu s předchozím zápasem proti Carolině pochytal 72 ze 75 střel, což dělá úspěšnost 96%. Celkově si v letošní sezóně drží úspěšnost 92,9%, takhle dobré statistiky měl na konci sezóny ve své dlouhé kariéře pouze jednou.
„Abych byl upřímný, na tohle jsem nikdy ani nepomyslel. Až v průběhu této sezóny to někdo zmínil. Mým jediným opravdovým cílem je vyhrát Stanley Cup. Všechna ostatní ocenění jsou fajn, ale já hraju jen pro ten pohár,“ říká jubilant.
Aby ale mohl o slavný pohár letos bojovat, nesmí dnes se svými spoluhráči zaváhat. Panteři momentálně ztrácejí na Philadelphii, která drží druhou divokou kartu, čtyři body. Mají sice jedno utkání k dobru, ale pokud dnes nebudou bodovat, naděje zhasne. Čeká je zkrátka bitva, jako by se jednalo o zápas číslo sedm v play-off.
„Tenhle zápas je pro Lua mimořádný a kluci udělají všechno pro to, aby před ním hráli dobře. O tohle celý rok bojujeme, tento zápas pro nás znamená všechno,“ burcuje své svěřence kouč Bob Boughner. „Je to hezký milník, ale ze všeho nejdůležitější je, že nás čekají tři klíčové zápasy sezóny. Soustředím se jen na ně,“ ujišťuje také oslavenec.
Dvojnásobný olympijský vítěz se stane 322. hráčem NHL s tisícovkou odehraných utkání. V dresu Panthers na tuto metu doposud dosáhlo deset hráčů – Greg Adams, Radek Dvořák, Mike Foligno, Chris Gratton, Brian Campbell, Bryan McCabe, Scott Mellanby, Kirk Muller, Lyle Odelein a Cory Stillman.
„Jménem organizace Florida Panthers chci Robertovi pogratulovat k tomu, že se stal třetím gólmanem v historii NHL, který dosáhl na metu tisíce zápasů. Jeho kariéra je hodna uvedení do Síně slávy. Těšíme se, až si na začátku příští sezóny tento jeho úspěch připomeneme a slavnostně oceníme, společně s jeho rodinou, přáteli a celou rodinou Panthers,“ uvedl generální manažer Dale Tallon v prohlášení. „Dokázal, že je dominantním hráčem a příkladným lídrem. Jeho oddanost rodině, spoluhráčům a hokeji jako takovému je bezkonkurenční,“ vysekl Tallon Luongovi poklonu.
Čtyřka draftu z roku 1997 je trojnásobným finalistou Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana sezóny. Dvakrát byl také nominován na Lester B. Pearson Award, nynější Ted Lindsay Award, tedy cenu pro nejlepšího hráče sezóny podle mínění samotných hráčů. V roce 2007 rovněž obdržel nominaci na prestižní Hart Trophy.
V historických tabulkách je třetí v počtu odchytaných zápasů (999), čtvrtý v počtu výher (470), sedmý v úspěšnosti zásahů (91,9%) a devátý v počtu vychytaných nul (76). V klubových kronikách Panthers je první v počtu odchytaných zápasů (527), výher (211) i čistých kont (37).

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -