- Reklama -

Tisícovkař! Skvělý Martin St. Louis dosáhl na tisíc bodů

- Reklama -

Kdo by to byl do tohohle prcka před lety řekl. Útočník New York Rangers Martin St. Louis nikdy neprošel draftem NHL, od dosažení jeho snu jej to ale neodradilo. V National Hockey League prožil fantastickou kariéru, vyhrál Stanley Cup a olympijské zlato, získal řadu individuálních cen, dvakrát ovládl ligové bodování. Po letech, kdy zářil v Tampě Bay, dnes válí v dresu slavného newyorského klubu a včerejší večer si bude dlouho pamatovat. Vstoupil totiž do elitního klubu hráčů, kteří v zámořské soutěži dosáhli na významnou metu tisíce bodů.
Kulatý milník překonal díky brance a asistenci při výhře nad Philadelphií v poměru 3:0. St. Louis se tak stal teprve šestým nedraftovaným hokejistou, který se do vybrané společnosti tisícovařů dostal. Těmi dalšími jsou Wayne Gretzky, Peter Šťastný, Dino Ciccarelli, Adam Oates a Joe Mullen. Všichni tihle pánové jsou dnes členy Hockey Hall of Fame. Podle mnohých se k nim po skončení kariéry St. Louis připojí i tam.
„Na tisíc zápasů se mnoho hráčů nedostane. Přidejte k tomu fakt, že nasbíral tisíc bodů a je jasné, že tenhle chlap bude brzy v Síni slávy. Je úžasné, že můžeme být dnes večer u toho,“ prohlásil Dan Boyle. Současný spoluhráč zná St. Louise velice dobře, před společným angažmá v New Yorku spolu strávili šest let v Tampě, včetně památného triumfu ve Stanley Cupu v roce 2004.
„Vděčím za to spoustě lidí, kteří mi věřili a hráčům, s nimiž jsem hrál. Nebudu skrývat své pocity, je to skvělý úspěch. Jsem na to hrdý. Ještě výjimečnější je tento výkon tím, že jsem ho dosáhl gólem a ve vítězném zápase,“ prohlásil jubilant.
K výhře pomohli St. Louisovi výraznou měrou také jeho spoluhráči. Cam Talbot zaznamenal šestadvacet zákroků a přičinil se o to, že Jezdci nedovolili Letcům podruhé během devíti dní ani jednou skórovat. Derek Stepan nahrál na všechny tři branky, gólem podpořili „Martyho“ Rick Nash a Dan Boyle.
Jeho velká chvíle přišla v čase 24:14, kdy dorazil za Masonova záda Stepanovu střelu. „Je to spousta bodů. Po celou svou kariéru je skvělým příkladem a mnoho spoluhráčů má dnes z jeho výkonu radost,“ řekl kouč Alain Vigneault.
Když se v roce 2000 připojil k organizaci Lightning, doufal, že dostane šanci alespoň v několika zápasech. O čtrnáct let později jich má odehráno přes tisícovku a pokračuje v zápisu svého jména do historie. Vždyť hráčů, kteří posbírali za kariéru tisíc bodů, zná téměř stoletá historie ligy jen jednaosmdesát.
„Když něčeho významného dosáhnete, je to vždy skvělé. Když se ale snažíte do ligy dostat a pak v ní hrajete, na tohle nemyslíte. Jak procházíte kariérou, dáváte si dosažitelné cíle. Měl jsem možnost odehrát tisíc zápasů a to je pro mne velká věc. Tisíc bodů? Na to jsem taky velice hrdý,“ řekl St. Louis.
Během šestnácti sezón nastřádal devětatřicetiletý útočník v 1 082 utkáních 379 branek a 621 asistencí. Z jeho největších úspěchů jmenujme Stanley Cup (2004), zlatou olympijskou medaili (2014), Hart Trophy (2004), Ted Lindsay Award (2004), dvě Art Ross Trophy (2004, 2013) a tři Lady Byng Trophy (2010, 2011, 2013).
„Když do ligy přijdete, snažíte se udělat si jméno a ukázat lidem, že jste schopni na téhle úrovni hrát. Jakmile si vybudujete pozici, snažíte se vyhrávat tituly. Postupem času, pokud hrajete v dobrých týmech, nasbíráte nějaké body a dostane se vám individuálního ocenění. Pokud máte správnou morálku a přístup, v dlouhodobém horizontu se to vyplatí,“ dodal oslavenec.
St. Louis je tak po Mariánu Hossovi druhým hráčem, který na tisícovku v letošní sezóně dosáhl. Na rozdíl od slovenské legendy ale nebyl nikdy draftován, zatímco Hossu si v roce 1997 vybrala Ottawa už v prvním kole. Kanaďan odehrál čtyři sezóny na univerzitě ve Vermontu, poté oblékl dres Clevelandu v IHL. V únoru 1998 jej podepsalo Calgary, další dva roky se ale potácel mezi prvním týmem a farmou. Hokejový osud jej poté zavál do Tampy Bay a zbytek je historie.
„Když jsem poprvé přijel do Tampy, byl jsem hráč do čtvrté řady, co vysedával na tribuně. Jen jsem se snažil dostat do sestavy na další zápas. Postupem času mi ale lidé začali věřit, získal jsem sebedůvěru a začal hrát víc. John Tortorella mi dodal hodně sebevědomí a věřil mi. Jsem šťastný, že se ze mě stal hráč, jakým jsem dnes,“ zavzpomínal St. Louis.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -