- Reklama -

Tmavá, bílá. Čím se řídí pravidla oblékání v NHL?

- Reklama -

Většina fanoušků to berou jako samozřejmost, jiní však chtějí vědět víc. Tak tedy: Co vedlo k tomu, že se před lety domácí týmy vrátily k tmavým dresům? A proč občas hrají v tmavých dresech hosté? Jak vlastně funguje zápasový dress code v NHL?
Už dávno, ještě v 60. letech, nastupovaly domácí týmy v tmavých dresech a hosté v bílých. V roce 1970 však NHL od téhle módy upustila a mužstva si barvy prohodila: Domácí v bílém, jejich soupeři v tmavém. Důvod? Změna protokolu měla vnést na stadiony víc rozmanitosti a různorodosti.
Za starých časů to vypadalo pořád stejně. Boston Bruins hráli doma výhradně v černém, Detroit nebo Montreal v červeném, Toronto a New York Rangers v modrém. A tak dál. Takhle se barvy měnily podle soupeřů: jednou modrá, jindy červená nebo zelená. I liga byla díky tomu barevnější, každý večer byl díky tomu jiný a něčím ozvláštěný.
Systém fungoval až do roku 2003, tedy víc než tři dekády. Pak od něj NHL upustila. Rozhodla se opět pro změnu a vrátila se k původnímu dress codu. K původním dvěma kombinacím navíc přibyly tzv. třetí dresy a taky historické napodobeniny, kdy kluby oprášily a znovu přivedly k životu i zapomenuté podoby dresů, znaků a mnohdy taky barevných kombinací, do kterých se oblékali hráči za starých časů.
Různobarevné dresy líp vyjadřují výjimečnost jednotlivých týmů, tentokrát však byla hlavním důvodem návratu ke starým pořádkům především snaha podpořit prodej replik pro fanoušky. Týmy nastupují v nich nebo třetích dresech při domácích zápasech, kdy se spousta věrných fanoušků může přetrhnout, aby si nějaký pořídili taky pro sebe.
Většina alternativních dresů je vyhotovena v tmavých barvách – černé, modré, fialové nebo třeba temně žluté, které jsou mnohem zajímavější než čistě bílá. Nicméně týmy už několik let musí na zápasy venku vozit obě sady dresů.
A k tomu taky přileb a stulpen, protože v NHL musí být všechno v jedné barvě. To pro případ, že by se domácí tým rozhodl nastoupit ve třetích dresech a ty byly světlé. Jako Montreal Canadiens, kteří se jednou rozhodli představit dresy ve staromódním stylu ze 40. let. A ty byly sněhově bílé.
Ve fotbalové NFL platí, že kombinaci barev určuje vždy domácí tým, v jiných soutěžích je záměna možná jen čas od času a v konkrétních případech. Po jedenácti letech začínají kolem NHL zase sílit hlasy, aby se domácí týmy vrátily k bílé…

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -