- Reklama -

To jsem ještě nezažil, zoufá si Dave Tippett

- Reklama -

Za střídačkami v NHL stojí od roku 2002, v sobotu jako třicátý trenér v ligové historii pokořil metu 900 odkoučovaných zápasů v základní části. Řekli byste, že Davea Tippetta už nemůže nic překvapit, přesto se jedna věc najde – současná mizérie jeho svěřenců z Arizony.
„Nikdy jsem nevedl tým, jehož úspěšnost by byla pod padesáti procenty,“ prozradil v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Arizona Sports. „Je to pro mě  něco nového. Je to docela boj.“
Z devítistovky utkání v NHL slavil výhru 475krát, v dalších 126 případech vybojovalo jeho mužstvo alespoň bod za prohru v prodloužení či za remízu (v předvýlukových sezónách). Ani když s ním na jaře 2009 předčasně ukončili smlouvu v Dallasu, nebyl na tom tak špatně. Stars tehdy získali 83 bodů, tedy o jeden více, než je kritická hranice. Úspěšnost Kojotů v aktuálním ročníku je ale pouze čtyřicetiprocentní.
„Zkoušíme všechno možné: trénovat více, trénovat méně, střídat brankáře, nasazovat kluky z farmy,“ vypočítává. „Hráči se dnes už nespokojí s tím, že na ně budete křičet, žádají řešeni problémů. Takže pokračujeme v práci na strukturálních věcech, aby si všechno zase sedlo a my byli schopní předvádět stabilní výkony.“
Týmy pod Tippettovým vedením se v minulosti mohly vždy opřít o kvalitní defenzívu, jenže letošní Kojoty právě na tomhle místě tlačí bota nejvíc. 104 inkasovaných branek, což je 3,25 gólu na zápas, je řadí na čtvrté místo odspodu v celoligové tabulce.
„Když chcete v NHL vyhrávat zápasy, musíte být schopní dobře bránit a vaši brankáři musí předvádět kvalitní výkony. My dnes nebráníme dost dobře a naši gólmani nejsou dost dobří, takže inkasujeme hodně branek. Jestliže chceme být lepším týmem,  musíme to zlepšit,“ nemá co dodat 53letý muž zpoza lavičky mužstva z Glendale.
Pokud jde o útočnou fázi, nejsou na tom Coyotes vlastně o moc lépe. Méně než 74 branek, což je jejich bilance, vstřelili od začátku října pouze hokejisté Floridy, Caroliny a Buffala.
„Spousta šancí se nám nedaří proměňovat. Máme sice dost hráčů, kteří jsou schopní zaútočit z prvního sledu, ale málo těch, co jdou do druhé vlny,“ říká.
Minulý týden vyhrála Arizona doma poprvé po devíti utkáních. Když se na bilanci neúspěchů podíváte blíže, zjistíte, že v polovině případů šlo o těsné porážky, které mrzí víc než jasné debakly.
„Až příliš mnoho vyrovnaných zápasů nám uteklo mezi prsty ne kvůli tomu, co předvedl soupeř, ale po našich chybách,“ vrací se Tippett znovu k hlavnímu problému, hře ve vlastním pásmu. Lepší výkony očekává především od gólmana Mikea Smithe, který zatím výrazně zaostává za svým náhradníkem Devanem Dubnykem.
„Když dostáváte tolik branek, je těžké vítězit,“ komentuje Tippett Smithův průměr 3,35. „Strávil jsem nad tím s trenérem našich gólmanů Seanem Burkem hodně času a on tráví hodně času se Smittym. Na tréninku vypadá, že je ve vrcholné formě, ale není schopný ji přenést do zápasů. Prožívá náročnou sezónu a my bychom potřebovali, aby se předvedl v takové formě, na jakou jsme u něho zvyklí.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -