- Reklama -

Tohle ještě není náš rok, ale jednou budeme dobří, věří Patrik Laine

- Reklama -

Sezóna o 82 zápasech je někdy pořádnou výzvou i pro zkušeného zámořského profesionála. Stále osmnáctiletý Patrik Laine odehrál loni ve Finsku jen 46 utkání základní části a dalších 18 v play off. Také proto je letos rád, že právě vyrovnanost jeho výkonů patří v dlouhé sezóně k jeho přednostem.
„Chci hrát každou noc,“ řekl mladý finský útočník. „Nestarám se o to, jestli dám gól nebo nedám. Samozřejmě je hezké dávat góly, ale chci hrát hlavně dobře. A já vím, že mohu hrát dobře, dokonce i když neskóruji.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V probíhajícím ročníku nezůstal bez vstřelené branky déle než šest utkání. „Nějaká těžší období jsem letos zažil, ale nebylo jich moc,“ říká radostně. „Asi tam bylo pár utkání, kde jsem nehrál dobře, jinak jsem si ale udržoval pravidelně dobrou úroveň, co je pro mě největší překvapení.“
Finský supertalent přišel do ligy s velkými očekáváními. Jako dvojka draftu 2016 se ihned chytil, stejně jako jednička Auston Matthews. Hra obou nováčků patří k ozdobám letošní NHL. Fin vede se 33 přesnými zásahy tabulku střelců mezi nováčky. Matthews zaostává jen o dva přesné zásahy. Stejně si oba vedou v produktivitě zelenáčů. Laine je s 60 body první, Matthews s 55 body druhý.
Přírodní finský střelec neztrácí moc ani na nejlepší kanonýry celé soutěže. Lépe si teď vedou jen Brad Marchand, Sidney Crosby a Vladimir Tarasenko. Na prvního Marchanda ztrácí Laine čtyři zásahy.

Přestože se mu tak daří, uvědomuje si, že hraje svůj první rok v NHL a pořád se má hodně co učit. „Cítím se pořád jako nováček. Nezmění se to jenom proto, že mám nějaké góly a nahrávky. Celou tuhle sezónu budu pořád zelenáč, pořád dělám věci, které dělají nováčci. To se nezmění. Už to ale nebudu dělat dlouho, což je příjemné,“ říká rodák z Tampere.
Hokejistům Winnipegu zbývá do konce základní části dvanáct utkání. Boj o play off pro ně není úplně ztracený, ale současně bude už velmi těžký. Také talentovaný Laine si uvědomuje, že to bude už hodně náročné, nicméně věří, že se svými spoluhráči dají do těch posledních tří týdnů úplně všechno.
Pokud už to s postupem do bojů o Stanley Cup nevyjde, fanoušci mohou aspoň zůstat pozitivní ohledně budoucnosti. Šest z deseti nejproduktivnějších hráčů Tryskáčů je mladších 25 let, což dává týmu dobré vyhlídky do dalších let. Nikdo přitom není starší než obránce Dustin Byfuglien, kterému je teprve 31 let. Kapitánovi Blakeu Wheelerovi je 30.
„Myslím, že tohle ještě není náš rok, ale budeme hodně dobří v příštích letech,“ věří Laine. „Máme tu hodně mladých hráčů a hodně talentu. Pokud se to nepovede už příští rok, potom věřím, že budeme několik let v play off pravidelně. Naši veteráni nejsou tak staří, ještě tu s námi budou dlouho.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -