- Reklama -

Tomáš Plekanec: 500 a jede se dál

- Reklama -

V sobotu Tomáš Plekanec brankou z poslední minuty pečetil výhru Montrealu nad Bostonem a zaokrouhlil svoji bilanci z NHL na 500 bodů. V nedělním utkání s Ottawou se český útočník vydal za dalšími výzvami. Dvakrát rozsvítil červené světlo a vzhledem k výsledku 3:1 si připsal i vítěznou trefu, takže ho nemohlo minout ocenění  pro nejlepšího muže večera.
„Při první brance jsem měl trochu štěstí. Snažil jsem se překvapit jejich gólmana a vyšlo to přesně tak, jak jsem si přál,“ popisuje svoji akci z desáté minuty, kdy střelou z otočky po brankové čáře našel skulinu mezi tyčí a betonem debutujícího Matthewa O’Connora.
Druhou navštívenku mu poslal o devět minut později, když na vlastní modré čáře zachytil nahození Erika Karlssona, vyhrál sprintérský souboj přes celé kluziště se švédským zadákem a zakončil mezi betony.
Mety 500 bodů dosáhl Plekanec jako jednadvacátý z Čechů. V historických střeleckých tabulkách krajánků patří kladenskému rodákovi s 205 zásahy šestnáctá příčka.

Ottawský O’Connor nebyl jediným brankářem, který si včera odbyl premiéru ve slavné soutěži. Ke svému prvnímu utkání nastoupil na opačné straně také Mike Condon. V NHL došlo k podobné situaci naposledy v říjnu 1967, kdy se společného debutu dočkala dvojice Wayne Rutledge (Los Angeles), Doug Favell (Philadelphia).
Condon, jenž v přípravném kempu vyhrál bitvu s Dustinem Tokarskim o post Priceova náhradníka, inkasoval pouze v polovině utkání při oslabení po úniku Jean-Gabrieala Pageaua.
„Bylo to úchvatné. Kluci odehráli perfektní zápas, před třetí třetinou na mě šlo jen nějakých patnáct střel, z toho bylo jen pět nebo šest vážnějších šancí,“ děkuje spoluhráčům. „Na začátku jsem byl nabitý energií, ale po první střele všechny vnitřní hlasy utichly a převážily zažité tréninkové rytmy.“
Podobné pocity měl také O’Connor. „Jakmile se zápas rozeběhl, začal jsem se cítit lépe. Pochopitelně jsem chtěl vyhrát, ale po první třetině už jsme se nedokázali zvednout. Budu muset ještě na některých věcech zapracovat, ale celkově jsem se cítil v pohodě. Byl to zajímavý brankářský duel, protože Condon chytal také svůj první zápas v NHL.“
Před vstupem do utkání byly oba kanadské celky stoprocentní, ze dvou startů vytěžily čtyři body. Po zápase patří Canadiens první příčka v celé soutěži, Plekanec se mezi střelci dělí o čtvrté místo.

Ottawa – Montreal 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky a asistence: 30. Pageau – 10. Plekanec (Pacioretty, Gallagher), 19. Plekanec, 46. Mitchell (Subban, Markov).
Střely na branku: Ottawa 6-6-9=21, Montreal 15-9-10=34. Přesilovky: 0/4 – 0/7. Diváci: 19.177.
Brankáři: O’Connor 31/34 – Condon 20/21.
Hvězdy utkání: Plekanec (MTL), Pageau (OTT), Subban (MTL).
Česká účast: Milan Michálek (16:55, 0, 2 střely, 0+0) – Tomáš Plekanec (18:34, +2, 3 střely, 2+0), Tomáš Fleischmann (14:33, 0, 1 střela, 0+0).
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -