- Reklama -

Tomas Sandström: O hraní se zlomeninou a škádlení s Royem. Nová oficiální legenda Kings vypráví

- Reklama -

Před sobotním zápasem NHL mezi Los Angeles a Minnesotou fanoušci v hale Staples Center přivítali novou oficiální legendu klubu, kterou byl jmenován Tomas Sandström. „Je hezké být zpátky v Los Angeles a budu navždy vděčný za podporu, kterou mi fanoušci Kings věnovali během mých let v klubu,“ prohlásil na ledě během ceremoniálu.
Švédský útočník sice v dresu Kings strávil necelých pět sezón, ale v klubu se stal velmi oblíbeným, a v útoku s Waynem Gretzkym sbíral jeden bod za druhým. A když si měl vzpomenout na nejlepší okamžiky ze svého působení v Los Angeles, měl jasno.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Jednalo se pravděpodobně o finále Stanley Cupu v roce 1993, které jsme prohráli. Ale to už je zapomenuto, vždyť v posledních letech jste se stali šampiony dvakrát,“ řekl Sandström fanouškům kalifornských Králů.
V památném finále 1993 Sandström sváděl řadu soubojů s brankářem Montrealu Patrickem Royem. „Pokaždé, když byl v brankovišti, tak do mě strkal, nebo mě praštil hokejkou, stěžoval si tehdy na čtvrtý zápas finálové série Roy. „A když jsem vychytal šanci Robitaillea, zase do mě strčil. A já na něj mrknul. Chtěl jsem mu ukázat, že budu silný a jen tak mě nerozhodí.“
Sandström však přiznal, že si tenhle moment nevybavuje a viděl ho jen zpětně v televizi. „Každopádně to byla vtipná věc. On nám dával v té sérii hodně zabrat, nemohli jsme ho překonat,“ vzpomíná si Švéd přezdívaný „Tommie Gun“, jenž tehdy válel na křídle Gretzkého útoku. Což si ale zpočátku vůbec nepřál.

Během sezóny 1989-90 jej z New York Rangers vyměnili do Los Angeles společně s dalším útočníkem Tony Granatem. „Když jsme se to během letu do Vancouveru dozvěděli, oba jsme si s Tonym řekli: ´Doufejme, že nebudeme hrát s Gretzkým. Ne hned na úvod´,“ prozradil Sandström. Kings tehdy začínali s Gretzkym novou éru klubu a hrát vedle „The Great One“ byl jeden z nejtěžších úkolů pro nové hráče.
Navíc Sandström nepatřil zrovna mezi populární borce v NHL, nehrál úplně čistě. „Proto jsem měl obavy. Kvůli stylu mojí hry. Pravděpodobně jsem mu (Gretzkymu) řekl nebo udělal několik hloupých věcí, když jsem proti němu hrál, Nejspíš jsem ho párkrát pěkně seknul,“ řekl Sandström. „Ale Wayne byl úplně v pohodě. Přišel k nám a řekl: ´Vím, že jste nervózní z toho se mnou hrát. Ale prostě předvádějte svoji hru a nějak to sladíme´.“

A tohle trio se stalo jedním z nejnebezpečnějších útoků v NHL. Sandström si navíc později jako jeden z mála, zároveň zahrál i v útoku s další velkou legendou NHL – Mariem Lemieuxem v Pittsburghu.
„S takovými borci je to jednoduché. Jen hrajte svoji hru a snažíte se jim naservírovat co nejvíc puků. Hlavně se z toho nesmíte moc nervovat. To je na tom to nejtěžší,“ myslí si dnes dvaapadesátiletý Švéd. Ten se proslavil nejen tvrdou hrou, ale pořádně tvrdým přístupem k hokeji.
V play off 1991 mu Craig Muni z Edmontonu zlomil nohu. Přesto ani ne za týden byl znovu na ledě a jednou asistencí pomohl Kings k vítězství 5:2! „Nikdo jiný by tohle pravděpodobně nezvládl,“ prohlásil tehdy Wayne Gretzky. „Předpokládali jsme, že ho uvidíme v kabině až na začátku další sezóny. Jenže on byl hned zpátky a navíc hrál skvěle. Byl pro nás velkou inspirací,“ dodal obránce Steve Duchesne.
Všichni z toho byli paf. Kromě samotného Sandströma. „Byl jsem připravený hrát a doktor řekl, že můžu. Někdy musíte hrát i přes bolest. Byla to jen malá zlomenina,“ tvrdil borec s poněkud posunutou hranicí bolesti. „Necítil jsem bolest. Šlo spíše o mentální záležitost, než abych si dělal hlavu z toho, co se může stát. A navíc – hráli jsme přece play off. Spousta kluků hraje se zraněními.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -