- Reklama -

Tomáš Vokoun pověsil brusle na hřebík

- Reklama -

Bronzový medailista z olympijských her z Turína a dvojnásobný mistr světa (2005, 2010) Tomáš Vokoun ukončil aktivní hokejovou kariéru. Osmatřicetiletý brankář, který měl v minulém roce vážné zdravotní problémy, stále uvažoval o možném návratu do NHL, ale žádná zajímavá nabídka nepřišla. V neděli se rozhodl, že už dál hrát nebude.
Vokoun podle vlastních slov nechtěl prodlužovat svou bohatou hráčskou kariéru za každou cenu. „Bral jsem ohled na rodinu, pro ni bude tato varianta nejlepší,“ vysvětlil své důvody jeden z nejlepších brankářů v historii českého hokeje. Pokud by se rozhodl jinak, zřejmě by se nevyhnul trmácení po farmách.
Právě v nižších soutěžích ECHL a AHL Vokoun svou zámořskou kariéru před téměř dvaceti lety začínal. Byl tehdy hráčem Montreal, který ho draftoval v roce 1994 až z 226. pozice. První zkušenosti sbíral v týmech Wheeling Thunderbirds (EHL) a Fredericton Canadiens (AHL).
Za slavné Canadiens odehrál jen jeden zápas. Debut v NHL absolvoval 6. února 1997 na ledě Philadelphie a moc rád na něj nevzpomíná. Během dvaceti minut pustil za svá záda čtyři ze 14 střel a zbytek utkání dokoukal ze střídačky. „To byl asi můj nejtěžší zápas,“ nechal si v minulosti slyšet rodák z Karlových Varů.
Výborné jméno si Vokoun udělal až v Nashvillu, kam přestoupil 22. června 1997. Kvalitní výkony předváděl také v dresu Floridy Panthers. V závěru své štace v nejprestižnější hokejové soutěži světa působil ve Washingtonu a Pittsburghu. Tučňákem se stal 4. června 2012, mockrát si za ně ale nezachytal.
Ve zkráceném ročníku 2012-13 stihl dvacet zápasů, ten vůbec poslední v dresu Penguins a zároveň i v NHL absolvoval 22. dubna 2013 proti Ottawě. Byl to jeho sedmistý start v NHL, který ozdobil třístou výhrou v základní části soutěže. Vokoun se tehdy stal 28. brankářem v historii NHL, který této úctyhodné mety dosáhl.
Loni v září postihly Vokouna vážné zdravotní potíže, které ho ohrožovaly na životě. Začalo to tím, že mu na tréninku Pens otekla noha. Český gólman okamžitě putoval do nemocnice a podrobil se operačnímu zákroku sraženiny (krevní sraženinu v oblasti pánve mu lékaři diagnostikovali také v dubnu 2006), která mu sahala od půlky stehna téměř až k srdci. Na led se vrátil až letos v dubnu, odchytal dva zápasy za záložní celek Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Bohužel další už nepřidá.
Během necelých patnácti sezón v NHL se jeho procentuální úspěšnost zásahů se vyšplhala na 91,68 a průměr obdržených gólů na zápas má 2,55. V jednapadesáti utkáních udržel čisté konto. „Myslím si, že mám za sebou kariéru, na kterou mohu být pyšný,“ řekl Vokoun.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -