- Reklama -

TOP 5 nadějí draftu 2019: Kaapo Kakko

- Reklama -

Fanda NHLUž tento pátek se dozvíme, koho vybere New Jersey Devils jako prvního v pořadí letošního draftu. Dlouho se mělo za to, že premiantem bude Američan Jack Hughes. Jenže Kaapo Kakko svým skvělým představením na seniorském světovém šampionátu zamíchal kartami. Přeskočí nakonec finský mladík Hughese?
Prestižní časopis The Hockey News zařadil Kaapa Kakka na druhou příčku ve svém žebříčku letošních nadějí. Rodák z Turku už v osmnácti letech vlastní zlatou medaili jak z mistrovství světa hráčů do 20 let, tak z šampionátu dospělých hráčů. A na obou turnajích patřil mezi klíčové hráče.

Na dvacítkách získal pět bodů v sedmi utkáních, na seniorském mistrovství zase v deseti zápasech vstřelil šest gólů. Ukázal, že rozhodně nemá ve svém věku problém pohybovat se na ledě mezi dospělými. Skvěle zapadl do finského týmu, který překvapil experty a získal světové zlato.
Letošní ročník pro něj byl prvním kompletním mezi dospělými. Debut ve finské lize v dresu TPS Turku si připsal už v sezoně 2017-2018. Nastoupil do šesti utkání a jednou nahrál na gól. Letos už 187 centimetrů vysoký útočník vzal SM Liigu útokem. Potvrdil své mimořádné střelecké předpoklady a v 45 zápasech vsítil 22 branek. V tabulce střelců skončil na sedmém místě.
„Je prakticky nemožné jej odstavit od puku. Něco takového se vám hodí, pokud trávíte tolik času před soupeřovou brankou jako Kakko,“ napsali o něm na serveru EPrinkside.com. Skauti chválí Fina za jeho velmi vyzrálé hokejové myšlení.
Jako Koivu
Už v patnácti letech se v TPS Turku procpal do výběru dvacetiletých nadějí. A rozhodně se neztrácel. Hokejový klub v Turku spoluvlastní finská legenda Saku Koivu. Se slavným útočníkem Montrealu nebo Anaheimu hrál Kakkův trenér z juniorského i seniorského výběru Kalle Kaskinen. U svého mladého krajana prý ihned rozpoznal stejné charakteristiky, které měl i někdejší kapitán Canadiens – odhodlání a ochotu udělat vše pro splnění svého cíle.
Samotného Kaskinena překvapilo, jak se Kakko rychle adaptoval na dospělý hokej. Vždyť letos překonal rekord Alexandera Barkova v počtu gólů osmnácti letého hokejisty ve finské lize. „Dokáže hrát s pukem, je silný v soubojích jeden na jednoho, umí přijmout i rozdat hit. Už je dávno dospělý,“ hodnotil jej jeho trenér na stránkách The Hockey News.
Nejčastěji je ve své vlasti srovnáván právě s Barkovem nebo Michaelem Granlundem. Kakkův příběh ale není jako klasika z hokejové učebnice. Netrávil každou volnou chvilku na ledě. Společně s bratrem Konstou se věnovali také fotbalu a hokejbalu. Pracoval především na šikovnosti svých rukou. Studoval jak Patrick Kane pracuje holí, jeho hlavním vzorem však je Auston Matthews.
„Myslím, že jeho herní styl je nejvíce podobný tomu mému. Co se týče finských hráčů, moc se mi líbí styl Mikky Rantanena, občas se snažím napodobit některé jeho pohyby,“ řekl Kaapo.
Spekulace, že by nakonec v celkovém pořadí draftu přeskočil Jacka Hughese se objevily poté, co v květnu New Jersey Devils, kteří budou volit jako první, dali na svůj twitterový účet videosestřih jeho akcí s udivenými smajlíky.
Vystoupí syn policisty a učitelky z mateřské školky na pódium ve Vancouveru jako první ze všech?

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -