- Reklama -

TOP 5 nadějí draftu 2019: Vasilij Podkolzin

- Reklama -

Fanda NHLLetošní vstupní draft se uskuteční v pátek 21. a v sobotu 22. června ve Vancouveru. Jako každý rok si budou jednotlivé týmy vybírat z největších hokejových nadějí. My vám v následujících týdnech představíme 5 nejzajímavějších jmen letošní burzy talentů, jak je vybrala redakce časopisu The Hockey News. Prvním na řadě je Rus Vasilij Podkolzin.
Ruské pravaso dosáhne 18 let až tři dny po začátku letošního draftu, přesto v tomto velmi raném věku udivuje zámořské i evropské skauty. Letos už na tři zápasy nakoukl do seniorského hokeje v dresu Petrohradu v KHL. Poprvé ale na sebe výrazně upozornil na letním Hlinka Gretzky Cupu v Edmontonu. V pěti utkáních nasbíral jedenáct bodů (8+3) a s Kanaďanem Alexisem Lafreniérem se dělil o nejvyšší příčku bodování turnaje.
Na mistrovství světa do 18 let nastupoval s kapitánským „C“. Jeho sborná ale prohrála ve finále se Švédy a střelecky nebyl Podkolzin zrovna dominantní – v 7 zápasech vstřelil jedinou branku, a přidal tři asistence. Poněkud tak zaostal za očekáváním, které vyvolal v Edmontonu.
Kouč ruské dvacítky Valerij Bragin na něj vsadil i pro mistrovství světa dvacetiletých, po kterém se jeho hráčům na krku houpaly bronzové medaile. Ač jeden z nejmladších v mužstvu, Podkolzin byl často využívaný v klíčových situacích. Svým pohybem a důrazem (měří 185 cm a váží 89 kilogramů) vždy zvyšoval intenzitu hry, když byl zrovna na ledě.
„Je to kompletní útočník se všemi kvalitami, které po hráči chcete, aby měl,“ zhodnotil jej expert TSN Craig Button.
Co ho může v konečném důsledku poslat v pořadí draftu dolů je fakt, že má podepsanou smlouvu s Petrohradem ještě minimálně na dva roky. Nedá se tak očekávat, že bychom jej za velkou louží viděli už hned následující sezonu. I když příklady Tarasenka nebo Kuzněcova ukazují, že zůstat pár let po draftu v Evropě nemusí být nijak na škodu.

Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -