- Reklama -

Top momenty z Vegas: dobrý člověk Price, odvážný Lehner a týmový Trotz

- Reklama -

Boje o Stanley Cup jsou už nějaký ten den minulostí a zraky hokejových fanoušků se nyní upínají k nadcházejícímu draftu a trhu s volnými hráči. Ještě před tím, než si jednatřicet klubů NHL rozdělí ty nejtalentovanější mladíky, sešli se ti nejlepší z uplynulé sezóny na slavnostním předávání individuálních cen v Las Vegas. A večer pod hlavičkou NHL Awards opět přinesl momenty, na které se bude dlouho vzpomínat.
Dobrý člověk Carey Price
Největší překvapení večera. Ten příběh byl jedním z nejsilnějších v letošním průběhu sezóny. Malý fanoušek jménem Anderson, velký obdivovatel montrealského gólmana Careyho Price, přišel letos o maminku, která zemřela na rakovinu.
Ještě před tím synovi slíbila, že udělá všechno pro to, aby se mohl se svým idolem setkat. Slib už bohužel nestihla splnit. Setkání Andersona s jeho hrdinou se ale přece jen podařilo uskutečnit po jednom z tréninků Habs během sezóny a video z tohoto setkání obletělo svět. Pro malého chlapce to hodně znamenalo.


Na včerejší galavečer si ale Price připravil pro chlapce další překvapení. Nejprve promluvil z obrazovky a mimo jiné řekl, že chlapova máma byla skvělá žena. Poté ale zcela nečekaně svůj projev přerušil a k velkému překvapení dojatého chlapce se objevil přímo na pódiu.
Kanadský olympijský vítěz chlapce dlouze objal a poté mu předal svůj dres. Vše završil tím, že jej pozval na příští All-Star Game. Ani jedno oko v sále nezůstalo suché. Price tak opět potvrdil, že má srdce na správném místě.
Robin Lehner: jsem mentálně nemocný, ale ne slabý
Trofej Billa Mastertona za oddanost hokeji si podle očekávání odnesl švédský gólman Robin Lehner, který se potýká s psychickými problémy. Před sezónou odešel z Buffala a podepsal u Ostrovanů, kde prožil vynikající sezónu.
Nestydím se říci, že jsem psychicky nemocný. To ale neznamená, že jsem mentálně slabý, pronesl ve své emotivní řeči. Všichni mají své starosti, každý si něčím prochází. Spousta úspěšných lidí o tom jen nemluví. Musí se toho hodně změnit, vyzval přítomné k větší otevřenosti na toto téma.
Elias Pettersson: vzpomínka na Botche
Nejlepším nováčkem se s velkým náskokem stal švédský centr Vancouveru Elias Pettersson. Je to pro mne velká pocta. Nevnímám sám sebe jako superhvězdu. Jsem jenom kluk, který hraje hokej a žije svůj sen, řekl.
A zavzpomínal na nedávno zesnulého vancouverského novináře Jasona Botchforda. Díky všem, kteří pro mne hlasovali. Jsem si jistý, že jedním z nich byl i Jason Botchford, který nedávno zemřel. Vážím si jeho podpory. Byl to skvělý člověk, řekl Pettersson.
Barry Trotz: trofej je zásluha všech
Před sezónou opustil Washington a vsadil tak trochu sám na sebe. Věřil, že dokáže uspět i s týmem, který nepatří k favoritům, navíc přišel o svou největší hvězdu. A Barry Trotz dovedl podceňované Ostrovany do druhého kola play-off.
Z galavečera ve Vegas si tak odnesl Jack Adams Award pro nejlepšího kouče sezóny a zařadil se po bok šesti koučů, kteří tuto cenu získali více než jednou. Dalšími vícenásobnými vítězi jsou velikáni Pat Burns, Jacques Demers, Pat Quinn, Scotty Bowman, Jacques Lemaire a John Tortorella. A pouze Pat Burns ji vyhrál víckrát – třikrát. Trotz ji vyhrál se dvěma různými kluby a své triumfy stihl v rozmezí pouhých čtyř sezón.
Podle kouče Islanders je ale tato cena úspěchem celého trenérského štábu. Proto taky loňský vítěz Stanley Cupu pozval na předávání cen do Vegas i své kolegy s rodinami. Jeho triumf si tak celý trenérský tým Isles vychutnal přímo na místě.
Zajímavých okamžiků bylo ale mnohem víc. Alexander Ovečkin získal už osmou Maurice Richard Trophy, což je rekord NHL. Mark Giordano obdržel v pětatřiceti letech svou první Norris Trophy. Ryan O’Reilly završil týden snů, když po Stanley Cupu a Conn Smythe Trophy získal také Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka. Nikita Kučerov se stal králem večera, když posbíral tři nejprestižnější ceny – Hart Trophy, Ted Lindsay Award a Art Ross Trophy. Srdce všech přítomných si ale nejvíc získal Carey Price
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -