- Reklama -

Toronto má jistotu play off, Matthews se čtyřicátý gólem sezóny zapsal mezi nejlepší nováčky historie

- Reklama -

Velká radost se v sobotu rozlila v torontském Air Canada Centeru. Domácí Javorové listy zvládly těžký duel s Pittsburghem a po výhře 5:3 si zajistily postup do vyřazovací části soutěže. Auston Matthews tentokrát skóroval až v závěrečné hře hostů bez brankáře, gól se ale počítá a pro nejproduktivnějšího hráče Maple Leafs byl už čtyřicátý v sezóně.
Matthewsova kulatá branka posunula tohoto hráče do prestižního klubu pouze čtyř nováčků, kterým se povedlo dát 40 branek před dovršením dvacátého roku. Zatím to byli jen Dale Hawerchuk, Mario Lemieux a Sylvain Turgeon. Wayne Gretzky dal ve své první sezóně v NHL za Edmonton 51 gólů, po připojení Oilers z WHA však nebyl považovaný za nováčka.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


„Je to docela pěkné,“ řekl ke svému výkonu Matthews. „Jak už jsem řekl dřív, nastupoval jsem s docela dobrými hokejisty. Náš tým se ve všech ohledech zlepšoval, každý zápas, každý měsíc, což bylo cílem každého z nás.“
Dale Hawerchuk dal v sezóně 1981-82 ve Winnipegu 45 gólů. Mario Lemieux v sezóně 1984-85 za Pittsburgh 43 gólů a Sylvain Turgeon v sezóně 1983-84 za Hartford 40 branek.
Matthews v poslední době předstihl mezi nejlépe střílejícími nováčky i Patrika Laineho, který měl v průběhu sezóny dlouho navrch. Finský stroj na góly přišel o devět zápasů kvůli otřesu mozku a sezónu zakončil s 36 zářezy na pažbě. I to byl nejlepší výsledek v týmu Jets.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

Čtyřicet gólů je nejlepší vizitka nováčka za posledních devět let. Lepší výkon předvedl naposledy v sezóně 2005-06 tehdy dvacetiletý Alexandr Ovečkin, který se trefil v 52 případech. Úplně nejlepší byl jako zelenáč v sezóně 1992-93 nezapomenutelný Fin Teemu Selänne, který dal dokonce 76 branek. Bylo mu ale už 22 let a měl za sebou tři sezóny v nejvyšší finské soutěži mezi profesionály.

Poslední hráčem, který dal 40 branek jako teenager, tedy před dovršením dvacátého roku věku, byl Rick Nash. Rodák z kanadského Bramptonu dal 41 gólů v sezóně 2004-03 za Columbus, šlo o jeho druhou sezónu. V té první o rok dřív nastřílel 17 branek.
Matthews letos s 69 body (40+29) také překonal nováčkovský rekord Toronta v nasbíraných bodech. Zatím nejlepší výkon předvedl Slovák Peter Ihnačák s 66 body (28+38) v sezóně 1982-83.
„Samozřejmě, je to dobrý hráč,“ pochválil svého borce trenér Mike Babcock. „Je to výjimečný talent, ale ještě důležitější je, že je to výjimečná osobnost. To mu umožňuje být opravdových lídrem a vést klub k vítězstvím. Takže si myslím, že je to skutečně dobrý hráč, skutečně dobrý člověk a má na to stát se výjimečným hokejistou.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -