- Reklama -

Toronto Maple Leafs: Dovedou Tavares & Matthews Javorové listy do finále?

- Reklama -

Generální manažer:
Kyle Dubas
Hlavní kouč:
Mike Babcock
Kapitán:
neurčen
Umístění v ročníku 2017-18:
3. místo v Atlantické divizi (105 bodů)
Play-off 2017-18:
1. kolo (Boston 3:4)
Nejproduktivnější hráči 2017-18:
69 – Mitch Marner (22+47)
63 – Auston Matthews (34+29)
61 – William Nylander (20+41)
Nejlepší střelec 2017-18:
36 – James van Riemsdyk
Nejlepší hráč v hodnocení plus/mínus:
+25 Auston Matthews
Nejtrestanější hráč:
Matt Martin – 50 trestných minut
Příchody:
John Tavares, Par Lindholm, Tyler Ennis, Josh Jooris
Odchody:
James van Riemsdyk, Tyler Bozak, Leo Komarov, Tomáš Plekanec, Roman Polák, Dominic Moore, Matt Martin, Connor Carrick




Předpokládaná sestava:
Brankáři:
Frederik Andersen, Curtis McElhinney
(Garret Sparks, Calvin Pickard)
Obrana:
Morgan Rielly – Ron Hainsey
Jake Gardiner – Nikita Zajcev
Travis Dermott – Timothy Liljegren
(Andreas Borgman, Justin Holl, Calle Rosen, Martin Marinčin)
Útok:
Zach Hyman – John Tavares – Mitch Marner
Patrick Marleau – Auston Matthews – William Nylander
Josh Leivo – Nazem Kadri – Connor Brown
Carl Grundström – Andreas Johnsson – Kasperi Kapanen
(Jeremy Bracco, Tyler Ennis, Frederik Gauthier, Josh Jooris, Adam Brooks, Pär Lindholm)
Shrnutí:
Natěšení fanoušci v tomto hokejem poblázněném městě si loni opět mohli vychutnat souboje play-off, stejně jako o rok dříve proti Washingtonu ale Maple Leafs ztroskotali hned na první překážce. Sice dokázali úchvatnou sérii s Bostonem natáhnout na maximální délku sedmi zápasů, a v tom rozhodujícím dokonce vedli, z postupu se ale nakonec radovali Medvědi.
Fanshop týmu
V létě vzbudili značný rozruch, když se jim podařilo ulovit hvězdného Johna Tavarese, kterému skončila smlouva s Islanders, a novou se rozhodl podepsat s týmem svého dětství. Nyní tak disponují svěřenci Mikea Babcocka dvěma elitními centry. Za dvojicí John Tavares – Auston Matthews ještě mají Nazema Kadriho, který nově povede třtí útok. Tohle trio by mělo být zárukou kvality.
Především první dvě formace Leafs budí respekt. Kouč Babcock má několik možností, jak útoky poskládat, všeobecně se ale předpokládá, že s Tavaresem budou nastupovat Mitch Marner a Zach Hyman, zatímco vedle Matthewse uvidíme Patricka Marleaua a Williama Nylandera, pokud se tedy druhý jmenovaný dohodne s klubem na novém kontraktu.
Poměrně velká skupina hráčů v létě klub opustila. Odešel James van Riemsdyk, který loni nasázel šestatřicet branek, a také Tyler Bozak, jeden z nejdéle sloužících hráčů Leafs. Pryč jsou také Leo Komarov, Roman Polák, Matt Martin nebo Dominic Moore. Tomáš Plekanec se vrátil do „svého“ Montrealu, těsně před startem sezóny pak vedení vyměnilo zadáka Connora Carricka.
Zatímco ofenziva vypadá mimořádně nebezpečně, otázkou je kvalita zadních řad. Může Toronto s touto obranou dojít daleko? Morgan Rielly a Jake Gardiner sice přispějí slušnou porcí bodů, druhý jmenovaný ale zklamal v play-off, zejména sedmý zápas s Bostonem byl v jeho podání doslova tragický.
Nikita Zajcev a Travis Dermott se stále zlepšují, solidně vypadá také mladý Timothy Liljegren, a na všechno dohlíží veterán Ron Hainsey. Bude to ale stačit? Mnozí experti se domnívají, že ke skutečně dlouhé cestě v play-off by Leafs potřebovali přivést minimálně jednoho beka do prvních dvou párů.
V bráně mají spolehlivého Frederika Andersena, byť i jeho statistiky šly ve vyřazovací fázi dolů. Záda mu bude nejspíš krýt Curtis McElhinney, zatímco dvojice Garret Sparks – Calvin Pickard začne na farmě. Javorové listy loni pouštěly na svého gólmana nejvíce střel ze všech týmů v lize a dánský čaroděj na všechno pochopitelně nestačí. Jestli zkrátka chtějí Matthews a spol. dojít daleko, musejí se ve hře před vlastním gólmanem hodně zlepšit.
Toronto Marlies loni triumfovali v Calder Cupu a celá řada jejich hráčů v kempu usilovala o místo v sestavě prvního týmu. V dobrém světle se předvedli zejména Jeremy Bracco, Adam Brooks či Carl Grundström, už loni povýšil do NHL Andreas Johnsson.
Každopádně bude veliká zábava Leafs sledovat. Měli by být opět zábavným, ofenzivním týmem. Fanoušci se mohou těšit na to, co Tavares, Matthews či Marner letos předvedou. Loni se vytáhl zejména Mitch Marner, který byl nejproduktivnějším hráčem Babcockova výběru. Auston Matthews pak nasázel čtyřiatřicet branek.
Mohou se tedy Leafs v letošní sezóně skutečně ucházet o Stanley Cup? Faktem je, že v divizi svedou spoustu bitev s týmy jako Tampa a Boston, které rovněž patří mezi velké favority. Postup do play-off by měl být přesto jasný. Co bude dál, se uvidí. Fanoušci Leafs čekají na pohár od roku 1967…

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -