- Reklama -

Trenér Eakins v Edmontonu končí, nahradí ho kouč z farmy

- Reklama -

Generální manažer Edmontonu Craig MacTavish sáhl v pondělí k propuštění hlavního kouče Oilers. MacTavish uznal, že Dallas Eakins rozhodně není jediným viníkem neutěšené situace, změna, která by pomohla nastartovat trápící se celek, je ale nutná. Edmonton je s 19 body nejhorším týmem Západní konference, na východě si stejně špatně vede pouze Carolina.
„Jsem v tom taky, protože já skládám sestavu,“ nezříkal se na tiskové konferenci odpovědnosti generální manažer. „Je to ale ohromné množství porážek, které mě k tomuto kroku vede.“
Olejáři vyhráli z 31 utkání v této sezóně jen sedm. Z posledních šestnácti odehraných duelů brali dva body pouze jednou. Strádajícího celku se ujme jako prozatímní kouč Todd Nelson, který v této chvíli vede farmářský tým Oilers v American Hockey League v Oklahoma City.
Situace v Edmontonu je neutěšená. Tým sice draftoval v posledních letech několik výborných mladých hráčů, stále se mu ale nedaří svůj potenciál prodat. Oilers jsou na cestě nedostat se podeváté za sebou do play off, Nelson bude pátým trenérem během sedmi let.
Svou nespokojenost začínají dávat zřetelně najevo také fanoušci, kteří přestávají na hokej chodit. Záplavy volných míst v Rexall Place nejsou nic mimořádného. Kritika se snáší nejen na hráče, trenéra a generálního manažera, ale také na celý managament, včetně šéfa hokejových operací Kevina Lowea a vlastníka Daryla Katze.
Fanoušci vyčítají generálnímu manažerovi horlivost, s jakou před časem angažoval Eakinse a vyhodil Ralpha Krugera. Vše krátce potom, co sám nastoupil do funkce. Eakins dostal čtyřletou smlouvu, mluvilo se o něm jako o zázračném trenérském dítěti s progresivními metodami. Dnes už víme, že sedmačtyřicetiletý trenér neodsloužil ani polovinu smlouvy. V Edmontonu působil jen rok a půl.
Loni byli Olejáři s 67 body pod jeho vedením v NHL třetí od konce, na západě nebyl horší tým. Letos jsou výsledky podobné. Se 104 inkasovanými brankami jsou nejhorším týmem v NHL, 65 vstřelených gólů je také velmi málo. Mužstvo, které má v sestavě ofenzivní talenty Ryana Nugenta-Hopkinse, Jordana Eberleho nebo Taylora Halla, dává v průměru 2,1 gólu na zápas.
Vyhazov přichází jen týden poté, co MacTavish s Eakinsem veřejně deklarovali sebevědomí a zdůraznili, že kouč má stále podporu a respekt kabiny. Ta je také v ohrožení. Novináři už se ptají, zda GM sáhne k výměně některých kmenových hráčů. MacTavish žádá čas. „Nejprve chci pořádnou příležitost s každým se tváří v tvář promluvit,“ poprosil novináře o trpělivost.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -