- Reklama -

Trenér na roztrhání. O Mikea Babcocka jeví zájem sedm klubů, další možná přibudou

- Reklama -

Letošní trh s volnými agenty bude mít specifický nádech. Zatímco obvykle se největší pozornosti těší vybraní hráči, kterým 30. června končí jejich kontrakt, letos budou světla reflektorů upřena na trenéra Mikea Babcocka. O služby dvaapadesátiletého Kanaďana se ucházejí všechny kluby v NHL, jež momentálně nemají obsazenu pozici hlavního kouče. Co činí z Babcocka tak žádané zboží?
„Je to pracovitost celého týmu. Dokáže dostat ze všech 23 hokejistů na soupisce to nejlepší. Nezáleží na tom, jestli daný hráč nastupuje v první nebo ve čtvrté formaci. Všichni makají naplno a všichni se podřídí požadavkům svého kouče. V současné NHL to trenéři nemají vůbec jednoduché. Ale z kabiny Red Wings se neozývaly žádné nespokojené hlasy. Ani tuto sezónu, ani v minulých letech,“ řekl Barry Melrose, hokejový analytik televize ESPN.
Mike Babcock má za sebou desetiletku strávenou na střídačce Detroitu. V roce 2008 dovedl své svěřence až k zisku Stanley Cupu, o rok později si jeho mužstvo zopakovalo finálovou účast. V letech 2010 a 2014 byl rovněž koučem zlatých kanadských výběrů na olympijských hrách ve Vancouveru a v Soči.
Smlouva s Red Wings mu sice končí až 30. června, nicméně vedení klubu mu dalo zelenou pro předběžná jednání s ostatními týmy. Minulý týden se Babcock sešel se zástupci Buffala a Toronta Maple Leafs, tento týden by se měli dočkat i ostatní zájemci – Philadelphie, San Jose a New Jersey.
K tomuto zástupu se možná připojí i vedoucí představitelé St. Louis Blues, jelikož dosavadní kouč mužstva Ken Hitchcock má po dalším propadáku v play off velmi nejistou pozici. Všichni ale mohou ve výsledku ostrouhat, pokud se Babcock nakonec rozhodne prodloužit si svůj pobyt v Detroitu. Škála možností je prostě rozsáhlá.

„Mike je jeden z nejlepších trenérů v NHL. Možná ten vůbec nejlepší. Třeba takový Joel Quenneville dokázal se Chicagem úžasné věci, ale když se podíváte na Mikeovu práci v Detroitu a jeho schopnost udržet Red Wings dalších deset let v play off, pak nelze než jeho pobyt v klubu označit za zcela úspěšný,“ řekl Melrose.
Chválou nešetřil ani bývalý gólman Manny Legace, který pod Babcockem působil v sezóně 2005-2006. „Hráči třetí-čtvrté formace hrají zápas co zápas na maximum, protože dobře vědí, že jsou nahraditelní. Ale Babcocka řadí mezi elitu hlavně to, že stoprocentní výkony dokáže pravidelně vymáčknout i z nejlépe placených hráčů. To není nic snadného. Pokud hráči nevěří svému trenérovi nebo jeho hernímu systému, pak se logicky dostavují negativní efekty. Ale u Red Wings se nic takového neděje už celá léta.“
„Všímá si nejrůznějších detailů, které by většina přehlédla nebo jim nevěnovala dostatečnou pozornost, a díky tomu dokáže dát svému týmu výhodu oproti soupeři, “ pokračoval Legace.
„Mike Babcock je jeden z nejkreativnějších koučů v NHL. Především v play off jsou schopnosti trenéra pro mužstvo velmi důležité. A Mike reprezentuje všechny problémy a svízelné taktické kličky, se kterými se musíte jako trenér soupeřova týmy popasovat,“ dodal Melrose.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -