- Reklama -

Třetí Stanley Cup Malkina s Crosbym? Jako malý chlapec obdivoval Crosby Detroit

- Reklama -

Před rokem sledoval Mario Lemieux svoje hráče, jak objíždí se Stanley Cupem nad hlavou vítězná kolečka a radují se z trofeje, kterou je čím dál těžší vyhrát. Sám ji získal jako hráč v letech 1991 a 1992, jako vlastník potom v letech 2009 a 2016. Sidney Crosby a Jevgenij Malkin byli u obou posledních titulů, teď mají možnost získat ji potřetí.
„Myslím, že pro velké hráče, jako je Sid a Malkin, je důležité vyhrát Stanley Cup podruhé,“ řekl Lemieux během loňských oslav. „Je náročné vyhrát ho znovu. Je těžké vyhrávat ho rok po roce, podruhé…“ Větu nedokončil, jako by tušil, že může přijít i potřetí, počtvrté. „Snad ještě mají něco před sebou,“ dodal tehdy. „Jsou to oba úžasní hráči.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Teď je ta možnost tady. Penguins se mohou stát sedmým týmem, který vyhraje pohár popáté ve své historii. Po Montrealu (24), Torontu (13), Detroitu (11), Bostonu (6), Edmontonu (5) a Chicagu (5). Mohou se také stát prvním týmem, který ho vyhraje ve dvou letech po sobě od dob Detroitu Red Wings před dvaceti lety (1997 a 98).
Mohou se stát prvním týmem, který obhájí pohár v éře platových stropů a vyrovnat Chicago (2010, 2013 a 2015) se třemi tituly právě z této doby. Svému majiteli mohou pomoct ke třetímu úspěchu na pozici klubového vlastníka.
Malkin vyhrál Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off v roce 2009, Crosby ji vyhrál minulý rok. Oba jsou kandidáty na toto prestižní ocenění také letos. Malkin vede produktivitu s 24 body (7+17) v 19 zápasech. Crosby je druhý s 20 body (7+13) v 18 utkáních.
„Jen z toho, jak se se Sidem bavím, vím, jak moc to pro něj znamená,“ říká útočník Matt Cullen. „Nemyslím, že jsem ho někdy viděl víc odhodlaného, než jsem ho viděl loni v play off a v posledních dnech letošních pohárových bojů. Je to jedinečný bojovník. Takoví se nerodí každý den.“

Možnost vyhrát Stanley Cup potřetí je samozřejmě obrovská výzva. „Motivačních faktorů je hodně,“ přiznává kapitán Pittsburghu. „Historie je asi jeden z nich, ale není to něco, na co byste pořád mysleli. Jsem šťastný, že jsme zase ve finále, je to obrovská příležitost.“
Když se Crosbyho zeptáte, který tým mu učaroval v mládí, byl to Detroit. Jako ročník 1987 je příliš mladý, aby zažil slavnou éru Edmontonu nebo vítězství Pittsburghu na začátku devadesátých let. Triumfy Detroitu z let 1997 a 1998 už ale velmi je prožíval. Vychutnal si i jejich třetí vítězství v roce 2002, u kterého nechyběl Dominik Hašek.
„Jenom je vidět, jak dokázali znovu najít cestu k dalšímu vítězství, bylo něco výjimečného,“ vzpomíná.
Teď bude sám možnost přidat svůj třetí triumf v kariéře. Série s Nashvillem začne v pondělí v pittsburghské PPG Paints Arena.

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -