- Reklama -

Tři čeští brankáři v Buffalu. Hašek sledoval své následovníky Mrázka s Neuvirthem

- Reklama -

Není to tak dávno, co si Dominik Hašek užil uvedené do Hokejové síně slávy. V úterý zažil další příjemnou ceremonii. V Buffalu mu symbolicky před zahájením utkání s Detroitem, kam v roce 2001 od Šavlí odešel, aby zde vyhrál dva Stanley Cupy, vyvěsili pod strop haly dres s číslem 39.
V zápase proti sobě potom shodou okolností naskočili v maskách a betonech další dva Češi. Slavný Dominátor tedy mohl shlédnout své následovníky přímo v akci. Oba se činili, úspěšnější byl po výhře 3:1 gólman Detroitu. Petr Mrázek pochytal 25 z 26 střel domácích, Michal Neuvirth likvidoval 27 z 30 střel hostujících Rudých křídel.
„Je krásné potkat legendu a brankáře, který toho tolik udělal pro naši zemi i pro sebe samotného, takže myslím, že to bylo skvělé,“ těšil se dvaadvacetiletý Mrázek, jenž dostal v Detroitu při zranění Howarda a Gustavssona šanci jako brankářská jednička.
Z utkání v Buffalu si odnesl na památku kotouč se speciálním emblémem jako připomínku vyvěšení dresu Dominika Haška. „Pěkné vzpomínky,“ řekl rodák z Ostravy. „Mám puk z každého juniorského šampionátu nebo Calder Cupu, takže beru jakoukoli památku, kterou můžu takto získat.“

Oba mladí brankářští následovníci Haška pořád bojují o pevnou pozici v NHL. Šestadvacetiletý Michal Neuvirth se střídá u Sabres s Jhonasem Enrothem, víc příležitostí dostává Švéd, kterému se daří častěji vítězit. O čtyři roky mladší Petr Mrázek to má v Detroitu jako trojka ještě těžší, teď má před sebou ale možná až několik týdnů, kdy bude mít šanci ukázat, jaký v něm dřímá talent. Oba jeho konkurenti jsou totiž zranění.
Důležitým okamžikem úterního zápasu byla trefa Darrena Helma v oslabení. Hosté se vymanili při přesilové hře domácích v 10. minutě do brejku, Helm nevolil v přečíslení dva jednoho přihrávku, ale přesně vypálil. Vedení bylo ve vyrovnaném zápase důležité.
„Byl to skvělý gól v oslabení od Darrena Helma,“ chválil svého defenzivního specialistu trenér Mike Babcock. „Dali jsme potom také krásný gól v přesilovce, takže naše zvláštní formace dnes fungovaly.“
„Přesilové hry by měly sloužit k tomu, abyste získali výhodu. Nás ale naopak sráží,“ poznamenal trenér Ted Nolan, jehož svěřenci inkasovali při vlastní přesilovce už posedmé v sezoně.
Ve druhé třetině využil v 8. minutě zmíněnou přesilovku hostů Gustav Nyquist a bylo to 2:0. Domácí pak sice snížili, ale pět minut před koncem pečetil skóre za Detroit na konečných 3:1 Tomáš Tatar. Slovenský forvard se prosadil z bekhendové dorážky a zaznamenal už svou 17. přesnou trefu v sezóně.
O čestný úspěch Buffala se postaral Mike Weber. Osmá prohra Sabres v řadě je nový nelichotivý rekord tohoto klubu. „Tvrdě makáme, ale nehrajeme chytře. A chybami porážíme sami sebe,“ mrzelo útočníka Buffala Tylera Ennise.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -