- Reklama -

Tři kluby, čtrnáct sezón. Hartnell slaví tisícovku

- Reklama -

Brzy jich budou tři stovky. Hokejistů, kteří ve slavné NHL odehráli tisíc utkání v základní části. Po pondělním zápase Columbusu s Los Angeles už do elitní společnosti patří také Scott Hartnell.
Kdyby se za členství v tomto klubu rozdávali odznaky, dostal by ten s pořadovým číslem 297. Z jubilejního utkání si útočník Modrokabátníků odnesl jinou trofej – puk, s nímž překonal Jonathana Quicka. Ani Hartnellův gól ale nezabránil porážce 3:4.
„Nebyla to zrovna nejhezčí branka, protože jsem nečekal, že mi Johansen vrátí přihrávku zpátky. Obvykle v těchto situacích střílí,“ prozradí 32letý veterán. „Mám za sebou velmi emocionální den, měl jsem tu celou rodinu. Bylo by ale ještě sladší, kdybychom vyhráli.“


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Z draftového ročníku 2000, kdy si ho ze šestého místa vybral Nashville, se rodák z kanadské Reginy dostal na kulatou metu jako první. Jednak dostal od Predátorů příležitost hned od začátku, jednak se mu docela vyhýbala zranění. Ne snad, že by jeho zdravotní karta byla prázdná, nějaké zlomeniny, vymknuté kotníky a dokonce i otřes mozku na ní najdeme, ale nikdy nevyřadily Hartnella za hry dlouhodobě.  Jen dvakrát nastoupil za sezónu k méně než 75 utkáním, ve zkráceném ročníku 2012-13 vynechal šestnáct startů.
„Dá se říci, že jsem ve zdraví prožil docela slušnou kariéru,“ uznává. „A to i přesto, že v osmnácti nebo devatenácti letech jsem byl trochu lehkomyslný, snažil jsem se rozdávat tvrdé hity a byl nasazován do jiné role než teď. Jako mladík jsem nastupoval ve třetí nebo čtvrté formaci, kde jsem se snažil hrát energicky.“
„Pak přišly dva otřesy mozku a vy začnete analyzovat, jak vlastně hrajete. A přijdete na to, že když budete takhle pokračovat, vypadnete z ligy velice rychle. Nakonec jsem dokázal najít rovnováhu mezi tvrdou a chytrou hrou.“
Hartnellova úloha se postupem času měnila, trenéři začali využívat i jeho ofenzivních schopností. Během svého působení ve Philadelphii se třikrát přehoupl přes padesátibodovou hranici (osobní maximum má 67 bodů z ročníku 2011-12, kdy nastupoval po boku Jaromíra Jágra a Claudea Girouxe), jednou na ni těsně nedosáhl. K dnešnímu dni čítá jeho bilance 263 branek a 308 asistencí.

V roce 2010 s ostatními Flyers sledoval, jak v jejich hale slaví Chicago zisk Stanleyova poháru. Tenhle zážitek je Hartnellovi motivací do dalších hokejových let. S Blue Jackets má podepsanou smlouvu až do léta 2019, s průměrným výdělkem 4,75 miliónu dolarů.
„Byl jsem velmi blízko Stanley Cupu a kvůli němu přece všichni hokej hrajeme. Nechybí mi odhodlání, teď ho chci získat s Columbusem. Chci vyhrávat, o tom to je. Mám několik velmi dobrých přátel, kteří už získali titul, a když jsem viděl v televizi jejich oslavy, trochu jsem jim záviděl. Nedá se nezávidět.“
Všechny Hartnellovy zaměstnavatele už jsme v článku zmínili, zbývá je zasadit do časových souvislostí. V Nashvillu vydržel do června 2007, než byl před draftem spolu s Kimmo Timonenem vyměněn do Philadelphie za volbu v prvním kole (Predators si vybrali Jonathona Bluma). Loni ve stejném období přišel další trejd, Modrokabátníci za něho poslali Letcům R.J. Umbergera a volbu ve čtvrtém kole letošního draftu.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -