- Reklama -

Tušil, že zemře předčasně, myslí si bratr Stevea Montadora

- Reklama -

Steve Montador se v posledních letech velmi angažoval ve výzkumu otřesů mozku, s nimiž měl sám během hokejové kariéry zkušenosti. A jak nyní vyplouvá na povrch, mohly to být zřejmě poznatky a zkušenosti lidí z jeho průzkumu, které měly za následek to, že byl teprve 35letý bývalý obránce v neděli ráno nalezen mrtvý ve svém domě na předměstí Toronta.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Soudní pitva vyloučila cizí zavinění a Montadorova smrt zůstává záhadou. Ovšem ne pro jeho blízké. „Prostě přestal dýchat nebo se zastavilo jeho srdce,“ řekl v rozhovoru pro týdeník The Hockey News jeho bratr Chris Montador. Myslím si, že můj bratr tušil, že zemře předčasně. Nikdy mi to neřekl, ale já z něj něco podobného cítil.“
Poprvé Chris Montador pozoroval na svém bratrovi něco divného už během Vánoc 2011. Steva vždy bral jako člověka s pozitivním pohledem na svět, který si pokaždé věděl rady. Jenže tentokrát dorazil na vánoční svátky někdo úplně jiný. „Jako by to ani nebyl můj brácha. Bylo na něm vidět, že chce působit na svoje okolí stejně jako předtím, ale zkrátka mu to nešlo. Něco uvnitř jeho bylo jiné. To mi tehdy zlomilo srdce.“
Montadorova smrt bývá spojována s následky po otřesech mozku, které mohly vést k velkým depresím. Je krutou ironií osudu, že Montadorovu rodinu pojí dlouhodobé přátelství se světovým odborníkem na výzkum otřesů mozku Dr. Charlesem Tatorem. Navíc otec Steva Montadora byl dlouhá léta jedním z vedoucích činovníků v nadaci, která vzdělávala mladé lidi, jak předcházet poškození mozkové činnosti.

Steve Montador byl v této oblasti také dost aktivní a proto není zase tak velké překvapení, že se před lety rozhodl věnovat po své smrti svůj mozek kanadské organizaci zaměřující se na výzkum mozkové činnosti. „My samozřejmě neoslovujeme lidi v mladším věku, zda by chtěli darovat mozek vědeckým účelům. Chceme, aby žili co nejdéle. Ale tohle bohužel nebyl ten případ,“ prohlásil s lítostí Dr. Tator.
„Hodně jsme o tom s bráchou mluvili, protože jsme měli zkušenosti s otřesy mozku už jako kluci. A Steve se v tomto směru hodně zapojoval do otcových aktivit,“ tvrdí Chris. Už během hráčské kariéry dělal průzkumy mezi svými spoluhráči, a když přestal aktivně hrát, tak dokonce kvůli výzkumu otřesů mozku cestoval po celém severoamerickém kontinentu.


Bude vás zajímat:

- Reklama -

„Dělal tak mnoho průzkumů a mluvil s tolika lidmi – lékaři a trenéry – že mohl dospět k názoru, že už nikdy nebude ´normální´ jako předtím,“ myslí si teď Chris Montador. „A to jej mohlo úplně zlomit. Kdykoli nás přijel navštívit, tak se tvářil, že je všechno v pohodě. Ale já cítil, že uvnitř to už není on.“
Foto: Shay Haas

- Reklama -
Jirka G. Novák
Narozen v roce 1977. NHL sleduji od 90. let. V letech 1996-2002 redaktor ČTK a zároveň několik let externí spolupracovník nhl.cz. Během té doby publikovány stovky článků ze všech oblastí sportu v mnoha českých denících. V letech 2003-2012 jeden ze zakládajících členů redakce sport.cz. Osobně se zúčastnil 6x mistrovství světa dospělých a 2x juniorských MS v hokeji, několika zápasů NHL. Spoluautor knihy o Dominiku Haškovi.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -