- Reklama -

Tým, který chce získat Stanley Cup, musí předtím prohrát, tvrdí McDavid

- Reklama -

Jak zpívá Bob Dylan, časy se mění. Přesně to platí o Edmontonu Oilers. Už se nejedná o tým, od kterého se čeká odpoutání se ode dna, ba naopak. Nyní se od něho předpokládá postupný výšlap až na samotný piedestal NHL. Kanadský celek je hladový po úspěchu, obzvlášť poté, co na jaře prolomil jedenáctileté čekání na play-off a dotáhl to až do druhého kola. Centr Olejářů Connor McDavid si ale moc dobře uvědomuje, že postup do vyřazovacích bojů se v nové sezoně nezrodí automaticky.
„Nic moc se nemění. V uplynulém roce se nám trochu dařilo, ale neměli bychom nic měnit. Každý rok se začíná od začátku, a když se podíváte na každoroční obrat, kluby, které do play-off naposledy postoupily, nemají zaručeno, že se jim to povede znovu,“ upozorňuje nejmladší kapitán v dějinách NHL.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Rozhodně nemluví do větru. Sedmi ze šestnácti týmů, které se dostali do play-off na jaře 2015, začala o dvanáct měsíců později tou dobou dovolená. Názorným příkladem jsou Králové z Los Angeles, vítězové Stanley Cupu z let 2012 a 2014. Těm se v posledních třech ročnících zavřely brány vyřazovacích bojů hned dvakrát.
Edmonton si v prvním kole uplynulých bojů o trofej lorda Stanleyho poradil v šesti duelech se San Jose Sharks, finalistou z předcházející sezony. V následující sérii se proti Oilers postavil další kalifornský mančaft Anaheim. McDavid a spol. s Kačery svedli urputnou sedmizápasovou bitvu, v níž nakonec padli. Nabyté zkušenosti hodlají Olejáři zužitkovat v nadcházejícím ročníku.
„Poté, co se prokoušete play-off, si uvědomíte, jak moc důležité je jím alespoň jednou projít předtím, než vyhrajete. Většina týmů, které vyhráli, rok nebo pár let předtím prohrála, takže musíte získat takovou zkušenost,“ popisuje poslední vítěz Art Ross Trophy, Hart Trophy a Ted Lindsay Award.
Pocity zklamání jsou podle McDavida potřebné k tomu, aby jeho tým došel na vrchol
Embed from Getty Images
„Před play-off jsme říkali něco jiného, ale jakmile jím jednou projdete, rozhodně potřebujete nabrat zkušenosti, abyste pochopili, jak velké a intenzivní ty zápasy jsou,“ doplňuje dvacetiletý lídr jedné ze sedmi kanadských franšíz v NHL.
Nabraných zkušeností z vyřazovacích bojů si váží obránce Darnell Nurse, jenž vstupuje do posledního roku tříleté nováčkovské smlouvy.
„Ta zkušenost je pro nás ohromně důležitá a zároveň jde o velký motivační faktor. Zažili jsme to. Naše očekávání jsou vyšší. Musíme nadále makat, růst a vypracovat se v tým, který bude o Pohár bojovat každý rok,“ nechal se slyšet dvaadvacetiletý bek.
Darnell Nurse věří, že nabyté zkušenosti z play-off posunou Edmonton mezi elitu
Embed from Getty Images
Rodáka z Hamiltonu těší i fakt, že se vedení klubu povedlo uzavřít osmileté kontrakty s klíčovými hráči McDavidem a Leonem Draisaitlem.
„Cílem managementu bylo udržet jádro týmu pohromadě. Pro nás jako mužstvo je vzrušující vědět, že dva z top hráčů v lize za nás budou hrát velmi dlouho. Každého to motivuje v práci a v tom, abychom byli součástí celku také tak dlouho,“ prozrazuje Nurse, který se nemůže dočkat začátku nového ročníku.
„Hodně jsme za uplynulý rok vyspěli. Pomalu, ale jistě ztrácíme reputaci mladého týmu. Čím jsme zkušenější, tím musíme růst s každým krokem a sezonou. Všichni se těší na novou výzvu a na září, kdy opět začneme dřít,“ uzavírá Nurse.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -