- Reklama -

Učitel a vůdce v jednom. Hudler sklízí slova chvály ze strany spoluhráčů i trenéra Hartleyho

- Reklama -

V jednatřiceti letech prožívá nejlepší sezónu své kariéry. V 78 zápasech základní čcesivnhl-logo-150x150-3ásti si Jiří Hudler vylepšil svoje maxima snad ve všech možných kolonkách: v počtu získaných bodů (76), vstřelených branek (31), připsaných asistencí (45), kladných bodů v tabulce pravdy (17), vítězných gólů (5). Společně se svými mladšími parťáky Seanem Monahanem a Johnnym Gaudreauem vytvořil nejnebezpečnější formaci Flames, která výraznou měrou přispěla k nečekanému postupu kanadského celku do letošních vyřazovacích bojů.
„Většina lidí byla jeho výkony zaskočena, ale pro nás to nebylo žádné velké překvápko. Zároveň si nemyslím, že by mu nějak vadila menší pozornost ze strany médií, která věnují jiným TOP hráčům v NHL výrazně větší pozornost. Spíše bych řekl, že mu to vyhovuje. Ale nic z toho nemůže zpochybnit fakt, že po celou sezónu patřil k hlavním lídrům našeho celku,“ ocenil českého útočníka Sean Monahan.
Pro Jiřího Hudlera je to již osmá sezóna v nejvyšší zámořské soutěži. Ale teprve letos se mu podařilo zdolat laťku 30 vstřelených branek a 70 získaných bodů v základní části. „Věděl jsem, že pokud si naše formace udrží výkonnost a budeme sbírat body, pak nejsou vyhlídky na play off vůbec špatné. Každý hráč má na ledě svoji roli a svoje úkoly. Našim posláním bylo střílet branky a produkovat gólové příležitosti,“ řekl Hudler.
Rodák z Olomouce bodově „explodoval“ v březnu, když v průběhu jediného měsíce stačil nastřádat 23 bodů. Hudler prožil celkem devět vícebodových večerů a výrazně tak přispěl k tomu, že se Calgary po šesti letech vrací do bojů o Stanley Cup.


„Blížil se konec základní částí a on se posouval stále kupředu v ligových statistikách, přesto to nemělo žádnou velkou odezvu ze strany médií. Přitom si bezpochyby zaslouží velké uznání. Spolu se Seanem jsme mu velmi vděční za to, jak nám celou dobu pomáhal,“ řekl Johnny Gaudreau.
Za posledních 20 let se pouze deseti hráčům mladších 21 let podařilo vstřelit 30 branek a zároveň přidat 30 asistencí v průběhu jediné sezóny. A je to seznam vskutku hvězdný – Sidney Crosby, Marián Gáborík, Steven Stamkos, Anže Kopitar, Patrice Bergeron, Ilja Kovalčuk, Jevgenij Malkin, Alex Ovečkin, Jonathan Toews a Jeff Skinner. Letos k nim přibylo další jméno – Sean Monahan.
Mezi smetánku se vměstnal i Gaudreau. Společně s Filipem Forsbergem (Nashville) a Markem Stonem (Ottawa) se zařadili k dalším 10 hráčům, kteří v minulých 10 letech dokázali posbírat minimálně 60 bodů v průběhu své nováčkovské sezóny. Dalšími jsou Nicklas Bäckström, Brad Boyes, Sidney Crosby, Patrick Kane, Anže Kopitar, Nathan MacKinnon, Jevgenij Malkin, Alex Ovečkin, Jeff Skinner a Paul Stastny.

Na tom všem má velké zásluhy právě Jiří Hudler. „Prostě jsem se snažil zapadnout do tohoto týmu, najít si svoji roli v sestavě. Samozřejmě mám nahráno o dost více než Sean s Johnnym, takže jim pomáhám a snažím se je trochu popostrčit, aby na sobě nepřestali pracovat,“ řekl český útočník.
„Jeho přínos pro mužstvo je neocenitelný. Nejen, že předvádí výborné výkony na ledě, ale je i skvělým mentorem pro naše mladé hráče,“ řekl trenér Bob Hartley.
A není divu. Hudlerovi samotnému kdysi pomáhali ti nejlepší z nejlepších. Během svého působení v Detroitu hrával po boku takových hráčů jako Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg nebo Pavel Dacjuk. V sezóně 2003/04, kdy naskočil do prvních 12 utkání v NHL, se v šatně Rudých Křídel potkal i s legendárními útočníky Stevem Yzermanem a Brettem Hullem.
V Detroitu nabral Hudler i zkušenosti ze zápasů v play off, které mohou mít letos cenu zlata. Hned dvakrát si zahrál ve finále Stanley Cupu, v roce 2008 neslavnější hokejovou trofej světa i získal.
„Patří ke klíčovým faktorům našeho úspěchu. V mnoha zápasech bychom nedokázali zvítězit, pokud by nebyl v naší sestavě právě Jirka. To samo o sobě dokládá, jak pracuje pro tým a jak skvělým hokejistou vlastně je,“ dodal Gaudreau.
Foto/photo by: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -