- Reklama -

Usedne Fjorodov do manažerského křesla?

- Reklama -

Vždyť už v něm sedí, ozvou se puntičkáři, vede přece moskevské CSKA. Těm ostatním je určitě jasné, že budeme hovořit o National Hockey League. Ačkoliv… obě záležitosti spolu do jisté míry souvisejí.
„Kdybych měl odpovědět bez rozmýšlení, řeknu ano. Rád bych to dělal. Ale zatím je předčasné o něčem hovořit,“ nevyloučil Sergej Fjodorov dlouhodobější návrat za Atlantik, kam si minulý týden jen odskočil při příležitosti svého uvedení do Michiganské sportovní síně slávy.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Místo mezi tamními legendami si vysloužil třinácti sezónami strávenými u Red Wings, během nichž vybojoval tři Stanley Cupy. Rok po zisku posledního z nich – v roce 2003 – se dohodl na smlouvě s Anaheimem, ale ten ho krátce po výluce vyměnil do Columbusu. Další trejd v únoru 2008 ho nasměroval do Washingtonu, kde v létě 2009 zakončil svoji zámořskou kariéru.
Kromě prstenů za zisk titulu měl ve sbírce Hartovu a Lindsayovu trofej a dvě ocenění pro nejlépe bránícího útočníka, tedy Frank Selke Trophy (poháry na snímku ovšem oba patří Ovečkinovi, jsou z předávání v roce 2009, pozn. red.)

Doma v Rusku pokračoval ještě další tři sezóny v Magnitogorsku. Hned poté byl jmenován generálním manažerem CSKA Moskva. V loňském ročníku plánoval, že klubu vypomůže i na ledě, nakonec se objevil na ledě jen ve dvou utkáních na Spenglerově poháru.
Dosavadním maximem někdejšího slavného klubu v Kontinentální lize bylo konferenční semifinále v roce 2013, ale letos CSKA s velkým náskokem vévodí soutěži. Podle trenéra Johna Torchettiho, který loni vedl mužstvo, na tom má Fjodorov velkou zásluhu.
„Byl skvělým generálním manažerem. Dobře věděl, jak vybudovat tým a jaký typ hráčů je třeba získat při uzávěrce přestupů, aby nám pomohli v play off. Z hráčské perspektivy chápe, jakými vzestupy a poklesy prochází mužstvo během sezóny. Rozuměl hokeji z pohledu hráče i manažera a zůstával klidný a v pohodě za každé situace,“ vypočítává přednosti někdejšího nadřízeného současný kouč celku Iowa Wild (AHL) v rozhovoru pro televizní stanici Sportsnet.
„Doufám, že v NHL někdy dostane šanci, protože se k ní dopracoval,“ přeje Fjodorovovi Torchetti.
A co na to sám Fjodorov? V první řadě připomíná, že smlouva v CSKA mu vyprší až za dva roky. A za druhé je natolik rozumný, aby věděl, že i přes dlouhé roky strávené v Americe by potřeboval čas na aklimatizaci.
„Asi by nebylo vhodné, abych v nějakém klubu hned obsadil pozici generálního manažera. Práce v NHL se přece jen od KHL liší, takže bych se nejprve potřeboval něco naučit jako asistent. Všechno má ale svůj čas,“ zopakuje Fjodorov.
Zatím jediným Evropanem, který v NHL vedl klub jako generální manažer, je současný šéf Columbusu Jarmo Kekäläinen. Bývalý finský útočník nastoupil do úřadu v únoru 2013.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -